Plán centrálních bank na podporu peněžního trhu pomohl akciím

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu dnešního obchodování výrazně zvyšovaly a trh reagoval především na oznámení koordinované intervence centrálních bank. Ty budou poskytovat krátkodobé půjčky depozitářům s cílem zvýšit likviditu, a usnadnit tak běžnou činnost komerčním bankám.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.539 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 0,8 procenta. Po zahájení obchodování ale index vystoupil až nad 13.700 bodů. Index S&P 500 zpevnil o 1,2 procenta na 1496 bodů a index Nasdaq Composite vzrostl o 1,5 procenta na 2692 bodů.

Cílem intervence je zklidnit situaci na globálních finančních trzích. Spolupracovat budou centrální banky USA, eurozóny, Velké Británie, Kanady a Japonska. Oznámení mělo okamžitý dopad na všechny druhy nejvíce obchodovaných aktiv a vedle akcií zpevnil kurz dolaru a zvýšily se i ceny zlata, ropy či mědi.

"Trh reaguje dobře a smazává ztráty z úterního propadu," podotkl analytik investiční společnosti Matrix Asset Advisors David Katz. "Postupné snižování sazeb, k němuž se odhodlala americká centrální banka, společně s dalším opatřením k zajištění likvidity, je přesně to, co trh potřebuje," dodal analytik.

Zájem byl tak o akcie bank, stavebních firem a finančních institucí, které poskytují hypotéky. Všechny tyto podniky jsou do určité míry závislé na stavu úvěrových trhů, takže pokud se zlepší vyhlídky tohoto segmentu, v řadách investorů se zvyšují naděje na růst kurzů akcií uvedených firem.

Centrální banky se dohodly, že budou po přechodnou dobu poskytovat dodatečné zdroje na zajištění krátkodobých transakcí. Fed tak bude nabízet krátkodobé zdroje depozitářům proti široké škále záruk, které bude možné použít na zajištění diskontních půjček. Program však počítá i s devizovými swapy s ECB a švýcarskou centrální bankou.

V úterý americké akcie výrazně klesly po zprávě, že tamní centrální banka sníží základní úrokovou sazbu pouze o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. I když se tento výsledek očekával, část analytiků a investorů doufala, že centrální banka úrok sníží o půl bodu. Ekonomice totiž hrozí, že sklouzne do recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK