ČNB prý zrušila soutěž na mince

12.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Česká národní banka musela údajně zrušit soutěž na výběr firmy, která měla od příštího roku razit stovky milionů kusů nových kovových mincí. Bance prý byla doručena pouze jediná, nepřijatelná nabídka. Hodnota zakázky je podle údajů v internetové databázi veřejných zakázek vyčíslena na 368 milionů korun.

Zakázka na výrobu mincí v hodnotě jedna koruna, pět, deset, 20 a 50 korun měla platit na neurčito. Podrobnosti nemůže ČNB podle mluvčího Pavla Zúbka zveřejňovat. "V tuto chvíli probíhá takzvané jednací řízení bez uveřejnění. Před jeho ukončením nemůžeme o jeho průběhu informovat," řekl Zúbek.

Podle něj by neměly nastat problémy, aktuální zásoby mincí jsou dostatečné. "Dodávky nejvíce obíhajících mincí nominální hodnoty jedna koruna a dvě koruny nadále fungují na základě platného kontraktu z minulého výběrového řízení," dodal Zúbek.

Všechna česká kovová platidla s výjimkou padesátikorun zatím vyrábí Česká mincovna, která je součástí společnosti Jablonex Group. Padesátikoruny se razí v německém Hamburku. Průměrná cena jedné české mince je 1,26 koruny, napsal server.

Zároveň připomněl, že od září příštího roku skončí platnost padesátihaléřových mincí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK