Jung: V boleslavské motorárně se bude vyrábět i pro VW

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Mladá Boleslav 13. prosince (ČTK) - Motorárna v Mladé Boleslavi bude vyrábět hnací jednotky nejen pro Škodu Auto, ale i pro ostatní značky koncernu Volkswagen. V rozhovoru pro dnešní vydání týdeníku Ekonom to uvedl šéf představenstva mladoboleslavské automobilky Reinhard Jung.

"V budoucnu se tady bude vyrábět celá řada motorů. Půjde o základní tříválec, který představuje vstupní nabídku. K tomu přibude nový motor se sníženou spotřebou paliva, bude to čtyřválec o objemu 1,2 litru. Oba motory bude využívat i Volkswagen a ostatní koncernové značky," řekl Jung.

Kdy dosáhne motorárna plánované kapacity 500.000 motorů ročně, rozhodnou podle něj svým zájmem zákazníci. Investice budou realizovány z valné části letos a v průběhu příštího roku.

Jung také ve škodovce hodlá zvyšovat produktivitu. Plánuje proto modernizaci mladoboleslavské lakovny a uvažuje o mechanizaci svařovny. "Právě probíhají audity. Rozhodně ale nepůjde o propouštění pracovníků," řekl týdeníku. Firma nyní musí kvůli rostoucí poptávce zavádět mimořádné směny, v příštím roce by jich mohlo být až 45.

Bratislavský závod Volkswagenu má podle Junga začít vyrábět octavie pravděpodobně koncem prvního pololetí příštího roku. "V roce 2008 plánujeme vyrobit v Bratislavě 25.000 vozů Octavia," uvedl. Na českém trhu se prodávat nebudou, doplnil.

Škoda Auto patří k největším podnikům v Česku. Loni zvýšila čistý zisk o 40 procent na rekordních 11,06 miliardy korun. Automobily montuje také na Ukrajině, v Bosně, Kazachstánu, Indii, Číně a Rusku. V Boleslavi, Kvasinách a Vrchlabí firma dohromady zaměstnává zhruba 28.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK