Japonské akcie prudce oslabily kvůli bankovním titulům

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. prosince (ČTK) - Japonské akcie prudce oslabily zejména kvůli finančním titulům, které byly zasaženy obnovenými obavami z negativních důsledků krize na hypotečním trhu. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se snížil o 2,5 procenta na 15.536,52 bodu.

Finanční sektor zamířil dolů poté, co americká společnost Bank of America varovala před slabými čtvrtletními výsledky v důsledku odpisů a nižších příjmů z obchodování s cennými papíry. "Bankovní tituly byly prodávány kvůli zprávě o Bank of America," řekl analytik Tomomi Jamašita ze společnosti Shinkin Asset Management.

Největší japonská banka Mitsubishi UFJ Financial Group se propadla o 7,9 procenta. Zaznamenala tak nejprudší pokles za více než tři roky. Konkurent Sumitomo Mitsui Financial Group oslabil o 7,3 procenta a rival Mizuho Financial Group o 5,3 procenta.

Na devizovém trhu japonský jen oživil z měsíčních minim vůči dolaru a euru. Investoři totiž zaujali opatrnější postoj k ohlášeným opatřením předních centrálních bank na podporu finančních trhů.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 111,84 JPY. Zůstal však v blízkosti měsíčního maxima 112,48 JPY, na které se vyšplhal ve středu. Euro vůči jenu kleslo o 0,2 procenta na 164,70 JPY po středečním výstupu na měsíční maximum 165,31 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK