ČMZRB přispěje malým podnikatelům v příštích letech 1,7 mld. Kč

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Českomoravská záruční a rozvojová banka bude v letech 2007 až 2013 spolufinancovat úvěrové programy pro malé a střední podnikatele více než 1,7 miliardy Kč, ze státního programu půjde na tyto programy 8,2 miliardy Kč. Tyto peníze by měly umožnit až 9000 podnikatelům přístup k vnějším zdrojům financování zahájení či rozvoje podnikání. Novinářům to řekl ředitel banky Ladislav Macka.

Proti programovacímu období 2004 až 2006 se částka poskytnutá ČMZRB podle člena představenstva banky Lubomíra Rajdla zvýší, ale její podíl na celkové podpoře malého a středního podnikání sníží z téměř 13 procenta na osm procent. Tyto programy jsou dostupné pro malé a střední podnikatele s projekty na celém území Česka s výjimkou Prahy.

Za prvních pět měsíců bylo schváleno poskytnutí záruk a úvěrů za celkem 1,9 miliardy Kč, kterými se podpořilo 456 projektů. Velmi vysoký byl podle Macky zájem podnikatelů o podřízené úvěry v programu Progres, v jehož rámci bylo poskytnuto 75 úvěrů za 625 milionů Kč.

Program Záruka bude v příštím roce pokračovat bez větších změn, také program Start poběží dále. Příjem žádostí o podřízené úvěry v programu Progres ČMZRB pozastavila, jejich obnovení očekává Macka v prvním čtvrtletí příštího roku. "Uvažujeme o využití úvěrů pro projekty úspor energie a využití obnovitelných zdrojů," upozornil Macka.

V rámci programu Záruka mohou podnikatelé získat zvýhodněnou záruku, kterou banka poskytuje až do 80 procent jistiny zaručovaného úvěru. V programu Progres mohou malí a střední podnikatelé dostat podřízený úvěr až do 25 milionů Kč s pevnou tříprocentní úrokovou sazbou, se splatností až 11 let a odkladem splátek jistiny až o šest let. Program Start je určen pro drobné začínající podnikatele, kteří v jeho rámci mohou dostat bezúročný úvěr či záruku s finančním příspěvkem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK