Developer CTP získá od EIB půjčku 11,6 miliardy Kč

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Developerská společnost CTP Invest uzavřela s Evropskou investiční bankou dohodu o poskytnutí úvěru ve výši 462 milionů eur (zhruba 11,6 miliardy Kč). Úvěr je na 11 let a má sloužit k výstavbě dalších průmyslových a kancelářských prostor realizovaných společností. Na tiskové konferenci to oznámil generální ředitel CTP Remon L. Vos a viceprezidentka Evropské investiční banky Marta Gajecka.

"Pro komerční banky je velmi obtížné, aby nám půjčily všechny prostředky, které potřebujeme", komentoval Vos rozhodnutí firmy půjčit si od EIB. Úrok půjčky je prý blízký úrokům z běžného úvěrového trhu.

Půjčka od EIB je určená na investice pouze v Česku. Nové investice společnosti mají směřovat do okolí Brna, Ostravy a Plzeňského kraje. Největší dosavadní investicí CTP v Česku je dvousethektarová průmyslová zóna v Brně-Tuřanech. Průmyslový a logistický areál tam vyroste přibližně za 16 miliard korun. Půjčka od EIB zahrnuje již také investici do první fáze výstavby tohoto parku.

Společnost CTP zvažovala během tohoto roku vstup na pražskou burzu, od záměru však pod vlivem situace na kapitálových a realitních trzích ustoupila.

Nizozemská společnost CTP byla založena v roce 1996. Soustředí se především na budování průmyslových staveb, kancelářských a prodejních budov ve střední a východní Evropě. Mezi její hlavní projekty v České republice patří Central Trade Park v Modřicích a Humpolci nebo administrativní komplexy Axis Office Park v Brně, Plzni a Praze. Hodnota nemovitostí CTP Invest přesahuje 27 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK