Ve Škodovce bude příští rok 45 mimořádných sobotních směn

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 13. prosince (ČTK) - V automobilce Škoda Auto se v příštím roce uskuteční 45 mimořádných směn z pátku na sobotu. Shodly se na tom vedení firmy s odbory. Směny budou dobrovolné, řekl šéf odborů Jaroslav Povšík. Mluvčí automobilky Jaroslav Černý řekl, že směny by měly pokrýt plán firmy na příští rok. Kolik aut chce podnik vyrobit, ale neuvedl. Letos to má být přes 600.000 aut, v roce 2010 by firma chtěla překročit milion vyrobených vozů.

Dohodou o směnách kolektivní vyjednávání o pracovní době skončilo. Zaměstnanci automobilky mají nyní tři možnosti, jak se sobotními směnami naložit. Lidé na tyto mimořádné směny nemusí chodit vůbec, nikdo je nebude nutit. "Druhou možností je, že na sobotní směny chodit chtějí, ale jen někdy a nechtějí se předem upisovat," řekl Povšík. V takovém případě nepodepíší závazek a po domluvě na pracovišti přijdou jen na tu sobotní směnu, kterou si vyberou. Zaměstnanec, jenž se takto rozhodne, získá základní mzdu a příplatky za sobotu, práci v noci a přesčas. "Navíc bude také vyplácena za každou mimořádnou směnu motivační prémie (MP1)400 korun," uvedl Povšík.

Podle Černého bude o mimořádné směny mezi zaměstnanci zájem: "Myslím si, že ta motivace je natolik dobrá, že se nám podaří všechny směny naplnit," dodal mluvčí.

Třetí možností je, že se zaměstnanec rozhodne odpracovat takzvaný balík 15 mimořádných směn. V takovém případě firma přistoupila na vyplacení druhé motivační prémie (MP2) 300 korun za každou sobotní směnu nad rámec základní mzdy, příplatků a motivační prémie MP1. "Je to ohodnocení faktu, že firma pak může lépe a jistěji plánovat," řekl Povšík. Zaměstnanec, který se upíše k 15 mimořádným směnám, získá také den volna navíc.

Těchto 15 směn bude rozložených do celého roku tak, aby mezi nimi byly víkendy, kdy dělník pracovat nebude. Dvě směny si může zaměstnanec v případě objektivních důvodů odpracovat v náhradním termínu. "Pokud by někdo závazek nedodržel, přijde o prémii MP2, což znamená celkem o 4500 korun," vysvětlil Povšík.

Pracovat se ve Škodovce v příštím roce nebude v pátek 2. května, kdy vznikne takzvaná mikrodovolená. "Ve čtvrtek je státní svátek, a proto tak vzniknou čtyři dny volna, což byl náš záměr," uvedl odborářský předák. V kalendáři se stejná situace opakuje i následující týden, kdy je ve čtvrtek 8. května také svátek, tento pátek se však v automobilce vyrábět bude. Volno je zatím naplánováno i na pondělí 27. října, po němž je také státní svátek. "O tomto termínu se bude ještě v červnu jednat, záležet bude na situaci v odbytu," řekl Povšík.

V roce 2008 se tak v mladoboleslavské automobilce rozběhne výroba 2. ledna ranní směnou od 6:00. Předchozí noční směna bude přesunuta na konec týdne, tato sobotní směna pak bude ohodnocena prémií 350 korun. "Mnozí lidé budou po Silvestru ještě na cestě z dovolených, a je tak výhodnější, když se začne pracovat až druhý den po svátku," vysvětlil Povšík.

Zatímco dohoda o pracovní době na příští rok je již podepsána, firmu a odbory ještě čeká kolektivní vyjednávání o sociálních nákladech. "Problém je ve snaze firmy zavést takzvaný systém benefitů, do kterého chce převést objem peněz, jež jsou nyní určeny na výplatu v rámci životních jubileí," řekl Povšík. Odbory si však přejí zachování současného modelu, který stále běží. "Je to na delší diskusi, ale hlavní je, že jsme dosáhli dohody o pracovní době," dodal Povšík.

Vyjednávání o výši platů čeká Škodovku na podzim, s koncem příštího roku totiž vyprší kolektivní smlouva uzavřená v bouřlivém vyjednávání letos v dubnu. Odboráři i za pomoci krátkodobé stávky dosáhli zvýšení platů o 12,7 procenta. V současné době pracuje v automobilce asi 28.000 lidí, průměrná dělnický mzda se pohybuje okolo 24.000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK