Zajíček: Pošta zřejmě v příštím roce zdraží výplaty důchodů

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Česká pošta zřejmě v příštím roce zdraží výplatu důchodů, kterou zajišťuje pro Českou správu sociálního zabezpečení. Výnos z této činnosti by měl vzrůst o desítky milionů korun ročně, uvedl v rozhovoru pro ČTK náměstek ministra vnitra a předseda dozorčí rady pošty Zdeněk Zajíček.

Pošta si nechala udělat audit, ze kterého vyplynulo, že některé služby poskytuje pod náklady, což podle Zajíčka po transformaci podniku na akciovou společnost nebude možné. Jednou z těchto služeb je i výplata důchodů. "V současnosti jednáme s ministerstvem práce a sociálních věcí o narovnání cen," dodal.

Pošta by se měla do poloviny roku 2009 změnit na akciovou společnost. Pak by měl stát zvážit její případnou privatizaci. Podle Zajíčka je jednou z možností nabídka akcií strategickému partnerovi. Ten by podle úvah ministerstva v první fázi zřejmě získal pouze menšinový podíl, což by mělo pomoci při určení skutečné tržní hodnoty firmy.

Pošta od ledna zvýší ceny většiny základních služeb. Podle Zajíčka jde o dorovnání rostoucích nákladů a stagnující cenové úrovně za poslední tři roky. Známka na dopis například podraží ze 7,50 Kč na deset korun. Zdraží i posílání lehčích zásilek do zahraničí, zásilky s vyšší hmotností naopak zlevní.

Pošta má státem zaručený monopol na doručování psaní do 50 gramů. Za to poskytuje služby na celém území, tedy i tam, kde se jí to nevyplácí. Rozsah tzv. poštovní výhrady se stále snižuje, aby byl podnik připraven na plnou liberalizaci trhu v roce 2012. V příštím roce vláda zeštíhlení monopolu pošty nechystá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK