Tripartita se na parametrických změnách systému penzí neshodla

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Tripartita se neshodla na podobě změn důchodového systému, které plánuje vláda. Zatímco zaměstnavatelé parametrické úpravy podporují, odbory s nimi nesouhlasí. Vyplynulo to z jednání pléna tripartity.

Vláda rozdělila reformu důchodů do tří etap. Parametrické změny, jako je prodloužení povinné doby pojištění z 25 na 35 let či zvýšení důchodového věku na 65 let, obsahuje první etapa. Upravuje ji návrh zákona, který byl dokončen před rokem. Od léta o změnách jedná komise parlamentních stran. Zatím se nedohodla. Politici měli dohodu, která počítala i se zvýšením věku, připravenu už před Vánocemi 2005. Kvůli blížícím se volbám ji nakonec nepodepsali.

Ministr práce Petr Nečas (ODS) považuje úpravy systému penzí za nepopulární, ale správné. "Vláda má vůli provést důchodovou reformu. Považuje ji za nesmírně důležitý bod a vůbec důvod své existence. Bylo již promrháno jedno volební období," řekl po tripartitě Nečas.

Svaz průmyslu a dopravy podle svého viceprezidenta Martina Jahna rozhodnutí vlády provést reformu penzí vítá. "První návrhy parametrických změn jdou podle nás v duchu změn, které jsou dnes v Evropě standardní," řekl Jahn. Doufá, že práce na reformě budou postupovat rychle kupředu. S parametrickými změnami souhlasí i Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů. "Současná ekonomická situace to (změny systému penzí) vyžaduje a je to potřebné," uvedl předseda konfederace Jan Wiesner. O případných menších úpravách jsou zástupci zaměstnavatelů připraveni diskutovat.

Proti návrhu změn je Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Nesouhlasí zvláště se zvýšením věku. Podle předsedy ČMKOS Milana Štěcha lidé v některých profesích do 65 let pracovat nevydrží. Jmenoval například horníky a hutníky. "Tyto skupiny lidí se vůbec současného důchodového věku nedožívají a vlastně sponzorují ostatní," uvedl předák, který je senátorem za ČSSD. Podle něj je nutné zabývat se i financováním penzí. Odbory jsou také proti zamýšlenému opt-outu, tedy možnosti převést část odvodů ze státního systému do fondů.

Odboráři volají po debatě v pracovních skupinách tripartity, aby se stanoviska podařilo sblížit. Vláda se podle Nečase jednáním nebrání. Ministr ale podotkl, že se jedná již od roku 2005 a od té doby se mnoho nových návrhů neobjevilo. "Já jenom upozorňuji na to, že někdy za slovy o jednání se může skrývat pouhá snaha se nakonec nedohodnout a věci oddalovat," dodal Nečas.

Výhrady ke změnám má i opoziční ČSSD. Termín dalšího jednání komise stran zatím nebyl stanoven. Nečas chce, aby byl zákon příští rok schválen. Upravit se dá i při projednávání ve sněmovně, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK