Analytici: Akcie čeká složitý rok, i tak by měly udržet růst

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Světové akciové trhy by v příštím roce mohly procházet ještě složitějším obdobím než letos, kdy se přes ně postupně přehnaly krize čínská a hypoteční a úvěrová vyvolaná v USA. I tak by ale burzy měly už šestým rokem pokračovat v růstu, i když pomalejším tempem. Mnohem častější pak budou cenové výkyvy. Řešením je uchýlit se k akciím, které by nervozitu mohly přečkat s nejmenšími dopady, tedy třeba telekomunikačním, energetickým a těžebním nebo firem vyplácejících dividendy. V tuzemsku by se proto investoři měli zaměřit například na akcie operátora Telefónica O2, uváděli analytici.

V příštím roce bude vývoj na burzách záviset zejména na tom, zda upadne hospodářství Spojených států, stále největší světové ekonomiky, do recese. Názory na tento negativní scénář nebyly jednotné, pravděpodobnost recese se však podle nich výrazně zvýšila.

Obavy z recese i kvůli potížím způsobeným americkými hypotékami ovlivňovaly burzy již letos. Akciové trhy se s tím vypořádaly. "Tento rok můžeme hodnotit pozitivně," uvedl hlavní analytik firmy Atlantik FT Milan Vaníček s tím, že index pražské burzy PX růstem o 16 procent překonal očekávání. Výkonností na české akcie nestačila ani řada vyspělých burz včetně americké. Hitem pak byly asijské trhy v čele s Čínou, kde investoři vydělali přes 90 procent.

Akcie snad na všech burzách letos nebývale často měnily směr a vyvolávaly tím nervozitu. Český trh k tomu přidal ještě jeden nový rys - zhruba půlka akcií na pražské burze výrazně rostla, druhá zase silně ztrácela. V minulých letech vždy přední akcie jen rostly. Do té úspěšné skupiny patřily například akcie energetické skupiny ČEZ, mediální firmy CME a Komerční banky. Synonymem pro pokles se pak staly akcie tabákového Philip Morris, výrobce léčiv Zentiva nebo realitních společností Orco a ECM.

V roce 2008 by kolísavost akcií měla ještě zesílit. Investorům se doporučuje hledat na tomto rozbouřeném kapitálovém moři klidnější přístav. Na pražské burze by mohly být vhodnou volbou akcie firmy Telefónica O2, která by měla rozdělovat vysokou dividendu a zejména díky mobilní divizi mít i lepší výsledky hospodaření. Hromadící hotovost by mohla přivést k rozhodnutí vyplatit dividendu i majitele chemické skupiny Unipetrol, pokud se nepodaří akvizice. Dalším investičním tipem by mohly být akcie energetické skupiny ČEZ, které by měly pokračovat ve vylepšování cenových rekordů. Index PX by měl podle Vaníčka v roce 2008 zpevnit o pět až deset procent, zatímco americký index Dow Jones nejvýše o pět procent.

Nijak velká očekávání neměli od akcií ani někteří analytici v zahraničí. Například podle firmy ING Investment Management měly akcie zhruba dvoutřetinovou šanci na posílení v roce 2008 a mezi nejslibnější investiční příležitosti by měly patřit rozvíjející se trhy a Japonsko. Společnost Sal.Oppenheim zase předvídala od švýcarské burzy v nadcházejícím roce růst nejvýše do pěti procent.

Skeptičtější k českému akciovému trhu byl Pavel Hadoušek ze společnosti Fio, který by doporučoval ke koupi právě jen Telefóniku. "Jiné tuzemské firmy ne. Podle mne již nenabízejí ty růstové šance jako v minulých letech," vysvětloval a vybízel k investování v zahraničí, například k nákupu akcií amerických firem Intel, Coca Cola a Nucor, kanadského uranového podniku Cameco nebo brazilské zemědělské firmy Bunge.

Investiční příležitostí by pak rozhodně měly být, v případě vstupu na pražskou burzu, akcie majitele dolů OKD, firmy New World Resources, které by zaujaly i velké zahraniční investory a mohly by patřit k nejvíce obchodovaným a sledovaným. "OKD má všechny předpoklady, aby byla se svými akciemi úspěšná," mínil předseda představenstva Atlantik FT Jan Schiesser.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK