Občanská sdružení budou moci dál používat jednoduché účetnictví

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Některé neziskové organizace, zejména malá občanská sdružení, budou moci nadále používat jednoduché účetnictví. Podmínkou je ale to, aby jejich příjmy v předchozím roce nepřekročily tři miliony korun. Prodloužení této výjimky pro ně přináší novela zákona o účetnictví, kterou dnes podepsal prezident Václav Klaus. Informoval o tom jeho mluvčí Petr Hájek.

Neziskovým organizacím původně výjimka na účtování v jednoduchém účetnictví měla skončit v závěru letošního roku. Novela ale platnost výjimky od počátku nového roku prodlužuje.

S novelou přišli hlavně sociálnědemokratičtí poslanci, kteří tak chtěli umožnit další fungování zejména menších občanských sdružení, například organizací rybářů, zahrádkářů, dobrovolných hasičů a tělovýchovných sdružení. Pokud by podle nich výjimka nebyla prodloužena, tyto organizace by si musely pořídit drahé počítačové programy nebo platit daňové poradce, což by pro mnohá sdružení bylo likvidační.

Výhrady proti prodloužení výjimky měli mnozí pravicoví zákonodárci, včetně ministra financí Miroslava Kalouska. Ten již dříve uvedl, že není možné, aby tyto organizace nadále účtovaly podle zákona, který již pět let neplatí. Tuto pětiletou lhůtu měly podle ministra na to, aby přešly na novou formu účetnictví. V Česku loni působilo na 65.000 neziskových organizací, které dohromady odvedly státu na daních 386 milionů korun.

Prezident podepsal také novelu obchodního zákoníku, která do českého právního řádu převádí některá ustanovení práva EU. Umožňuje například zápis do obchodního rejstříku také v cizích jazycích. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila posiluje informovanost spotřebitelů a obchodních partnerů. Lepší informovanost má zajistit rozšíření povinných náležitostí, které mají obsahovat webové stránky podnikatelů. Pokud má podnikatel webové stránky, pak na nich také nebude moci uvádět neúplné, nebo dokonce klamavé údaje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK