Hyundai dokončila hrubé stavby, výrobu převodovek spustí v březnu

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 13. prosince (ČTK) - Společnost Hyundai téměř dokončila hrubé stavby všech hal v nošovické automobilové továrně a na jaře 2008 chce spustit výrobu převodovek. Firma nepředpokládá zdržení výstavby. Se zkušební výrobou automobilů počítá v září příštího roku, zahájení sériové výroby se plánuje na březen 2009. Novinářům to řekl mluvčí firmy Petr Vaněk.

"V současné době se v areálu závodu dokončují zbylé stavební práce, jako je betonáž podlah nebo izolace stěn. Do hal se dováží technologie. Nejdále je výstavba haly na výrobu převodovek, kam bylo od října dovezeno 100 procent technologie. Od ledna se bude technologie instalovat ve všech halách," uvedl.

Spuštění testovacího provozu v převodovkárně je podle Vaňka otázkou nejbližších týdnů. V areálu automobilky se bude vyrábět pět typů převodovek, přičemž hrubé odlitky převodovkových skříní bude firma dovážet z polského Nemaku a v továrně opracovávat. S výrobou převodovek firma spěchá, protože na ně čeká sesterský závod Kia Motor Slovakia v Žilině. Ten bude na oplátku dodávat do Nošovic své motory.

V převodovkárně bude podle Vaňka pracovat 300 lidí, dneska tam mají 50 zaměstnanců. Převodovkárna je jednou ze tří hal, které firma Hyundai budovala v rozporu s vydaným stavebním povolením. Na nesrovnalosti upozornila nevládní organizace Ekologický právní servis. Minulý měsíc automobilová firma požádala o dodatečné povolení výstavby. Za porušení zákona jí hrozí pokuta až tři miliony korun. Stavební úřad v Dobré chce sankce pro Hyundai vyměřit na přelomu roku.

Hyundai podle Vaňka trvale bojuje s problémem najít technicky vzdělané experty schopné komunikovat v angličtině. Hlavní nábor operátorů do nejnižších pozic firmu čeká v příštím roce. V lednu kvůli tomu Hyundai otevře náborové středisko, a to v budově ČSAD u Frýdlantských mostů v Ostravě. Nyní firma zaměstnává 490 z plánovaného počtu 3500 lidí, které má továrna zaměstnat v roce 2011 při náběhu na plnou výrobu 300.000 automobilů.

Mezi první modely, které chce Hyundai vyrábět, bude patřit hatchback i30 třídy C s výrobní kapacitou 125.000 kusů ročně a vozidlo MPV třídy B s výrobní kapacitou 75.000 kusů.

V areálu nošovické průmyslové zóny budou stát také subdodavatelské závody Mobis, Hysco a Dymos. Zatímco Mobis podle zástupců Hyundai staví a postupně dohání nošovickou automobilku, společnosti Dymos a Hysco ještě stavět nezačaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK