ČSA uvedly do provozu kabinový trenažér za desítky milionů

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - České aerolinie zahájily provoz nového kabinového trenažéru, který simuluje provoz letadel Airbus A320. Informovala o tom mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Přístroj bude sloužit k výcviku pilotů a palubních průvodčích; ČSA ho také hodlají pronajímat externím společnostem. Za trenažér zaplatily aerolinie desítky milionů korun, přesnější cenu nesdělily.

Zařízení je umístěno na pohyblivé základně a umožňuje tak simulaci pohybu letounu ve vzduchu. Kabina má 41 sedadel pro cestující, dvě toalety, palubní bufet a pilotní kokpit. "Posádky letadel mohou trénovat veškeré běžné i mimořádné postupy na palubě v téměř reálných podmínkách," řekla Hupáková. Jde například o ztrátu přetlaku, hašení požáru, nouzové přistání nebo opuštění letounu po nouzových skluzech.

K výcviku palubních průvodčích ČSA zatím využívaly nepohyblivý trenažér pro letouny Boeing 737. Vedle kabinových trenažérů vlastní aerolinie tři letové simulátory, které imitují pouze kokpit letadla a slouží k výcviku pilotů.

Ve flotile ČSA je nyní 50 letadel tří značek. Kromě tryskových airbusů a boeingů provozuje firma vrtulová letadla ATR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK