Koruna oslabila na 26,25 Kč/EUR a 18,00 Kč/USD

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Česká měna dnes k euru oslabila o zhruba 15 haléřů na 26,25 Kč/EUR, kde stála po 17:00. Vůči dolaru koruna klesla v závěru o dvacetník na dosah k 18,00 Kč/USD. Důvodem byl vývoj na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Dnešní obchodování pro korunu vyznělo negativně. Žádné důležité domácí zprávy dnes do hry nezasáhly, takže zůstalo hlavní slovo vývoji ve světě," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. Světové trhy byly podle něj ve znamení obnoveného pesimismu ohledně ekonomického vývoje. Výsledkem byl opětovný nárůst averze k riziku, který provázely výprodeje akcií a odklon od rizikových regionů. Zásahu se nevyhnula koruna ani okolní středoevropské měny, dodal.

Za takto celosvětově nepříznivé nálady si řada spekulantů začala vybírat zisky, doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora . "Přece jen Vánoce jsou před námi a portfoliomanažeři nechtějí udělat na poslední chvíli chybu," podotkl. Na velké oslabení by ale zatím nesázel, centrální banka totiž ještě může mnohé zaskočit zvýšením úrokových sazeb příští středu. "Skutečná korekce kurzu nás teprve čeká," odhadl.

Co je však špatné pro banky a situaci na peněžním trhu, dolaru svědčí, upozornil Vlk. Dnešní statistiky z americké ekonomiky mu přinesly výrazný růst pod hranici 1,4600 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK