Železniční odbory chtějí 15 pct růst mezd, vedení nabídlo 8,5

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Železniční odbory se zatím nedohodly s vedením Českých drah na mzdovém růstu pro příští rok. Odbory žádají 15procentní růst, vedení přišlo s nabídkou 8,5 procenta. Na dotaz ČTK to po dnešním setkání obou stran řekl mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček. Mluvčí drah Ondřej Kubala jednání nekomentoval. Letos mzdy rostly o 5,6 procenta.

"České dráhy nabídly 8,5 procenta, ale nám se to zdá ještě málo. Požadujeme 15 procent," řekl Poláček. Podle něj žádné odborové centrály na železnici od požadavku zatím neustoupily. "Není pravda, že jenom strojvedoucí chtějí přidat, na tom mají zájem všechny odborové svazy," uvedl Poláček.

Dohady o růstu mezd patří tradičně mezi poslední problémy, které kolektivní vyjednávání řeší. Podle Poláčka se již obě strany shodly například na příplatcích za přesčasy nebo noční služby. Pokud se obě strany dohodnou, chtějí odboráři podepsat kolektivní smlouvu až po 19. prosinci, kdy by měla vláda schválit doprovodný sociální program pro propuštěné železničáře.

Jestliže se smlouva podepíše ještě před Vánoci, stane se tak potřetí za sebou. Před třemi lety se strany nedohodly a situaci musela řešit nezávislá zprostředkovatelka, rok předtím podepsaly odbory s vedením podniku kolektivní smlouvu až na Silvestra.

Kolektivní vyjednávání na železnici patří k nejsledovanějším, neboť dráhy s 55.000 zaměstnanci jsou největším zaměstnavatelem v zemi. Strojvůdci nedávno nevyloučily možnost, že si po vzoru německých kolegů vymohou své požadavky stávkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK