Americké akcie kvůli statistice a plánu centrálních bank oslabují

13.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem a největší vliv na ztráty indexů měly akcie bank a finančních společností obecně. Zatímco ve středu trh těžil z plánu centrálních bank podpořit globální finanční systém, dnes se objevily obavy, že plán situaci stejně příliš nezlepší.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.410 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel zhruba půl procenta. Širší index S&P 500 si odepsal asi 0,8 procenta na 1475 bodů a podobně index Nasdaq Composite klesl o 0,9 procenta na 2648 bodů.

Americká centrální banka (Fed) ve středu oznámila, že spolu s dalšími bankami zahájí koordinovanou intervenci na podporu peněžního trhu. Spolu s Fedem se akce zúčastní Evropská centrální banka a centrální banky Velké Británie, Kanady, Japonska a Švýcarska. Banky tak budou po přechodnou dobu poskytovat dodatečné zdroje na zajištění krátkodobých transakcí.

K pesimistické náladě přispěla i zpráva investiční banky Lehman Brothers, která informovala o hospodaření ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku. Banka sice překonala odhady analytiků, i když jí klesl zisk, stejně jako její rivalové však musela odepisovat ztrátové investice kvůli situaci na úvěrových trzích.

"Nikdo si nemyslí, že Fed ty problémy vyřešil. Jejich snaha na trh nevrátila důvěru, a proto akcie finančních institucí letí ke dnu," podotkl Stephen Massocca z investiční banky Pacific Growth Equities.

Mnohé podle něj naznačují kurzy mezibankovních sazeb Libor. To je hlavní referenční sazba, která odráží stav nabídky peněz a poptávky po nich mezi jednotlivými bankami. Sazby Libor se ale příliš nehýbou, což svědčí o tom, že na banky zatím plán centrálních bank nijak zvlášť nezapůsobil.

"Ty nepatrné změny sazeb Libor ukazují, že zde naprosto chybí důvěra. Banky si nechtějí vzájemně půjčovat, dokonce ani dnes ne," dodal Massocca. Opatření centrálních bank přitom mělo zapůsobit právě v tom směru, aby se na trh vrátila důvěra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK