MF chce zřídit zvláštní daňový úřad na složité případy

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí navrhuje, aby v rámci sloučení daňových a celních úřadů vznikl speciální daňový úřad, který by se zabýval velkými firmami a komplikovanými případy. Píše to Mladá fronta Dnes. Ministerstvo se tak podle deníku vrátilo k myšlence, se kterou na počátku loňska přišel tehdejší ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka. Současný návrh MF má brzy projednat vláda.

Sobotka prosazoval, aby zvláštní berní úřad fungoval od letošního roku, nynější návrh počítá s jeho vznikem v roce 2010.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob uvedl, že návrh záměrně nestanovuje hranici pro velikost společností, které by speciální úřad kontroloval. Podle pracovní verze do jeho působnosti patří firmy s obratem nad miliardu korun ročně, kterých je v Česku přes 100.000. Pracovníci úřadu by ale mohli nastoupit i na složitý případ u menších podniků, případně u živnostníků.

Zvláštní daňový úřad by se měl zaměřit i na banky, pojišťovny nebo penzijní fondy, jejichž kontrola je náročnější než například prověrka u výrobního podniku. Takových finančních institucí v tuzemsku funguje zhruba 250.

Velké firmy se na plnění státní kasy podílejí nejvíce. Sto největších společností loni odvedlo asi čtvrtinu ze zhruba 500 miliard korun vybraných na všech daních v Česku. Na celkovou daň ze zisku tato stovka firem přispěla skoro polovinou.

V současnosti berní úředníci stihnou prověřit jen velmi malé procento firem, u těch velkých se může kontrola táhnout i několik let. "Průměrný kontrolor zvládne provést tři až čtyři kontroly velkých firem ročně," cituje deník z materiálu ministerstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK