Americké akcie ve čtvrtek rostly

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek posílily, podpořeny lepším výhledem společnosti Honeywell International. Ten překonal i nejistotu způsobenou obavami, zda nový plán na záchranu úvěrových trhů má smysl. Zisky širšího trhu byly nízké i kvůli poklesu bankovních společností, jako jsou Goldman Sachs a Citigroup.

V závěru obchodování index Dow Jones vzrostl o 44,06 bodu, tedy 0,33 procenta na 13.517,96 bodu. Širší index Standard & Poor's stoupl o 1,82 bodu, čili 0,12 procenta, na 1488,42 bodu. Index technologického trhu Nasdaq pak oslabil o 2,65 bodu, neboli 0,1 procenta na 2668,49 bodu. Nasdaq stáhly dolů akcie farmaceutické společnosti Biogen, které se propadly o 23,7 procenta, protože firmě se nepodařilo najít zájemce o její převzetí.

Trhy nepotěšily ani signály zrychlení inflace. Vláda ve čtvrtek oznámila, že výrobní ceny rostly minulý měsíc nejrychleji za 34 let. To vyvolalo obavy, že centrální banka (Fed) bude mít při příštím rozhodování o snížení úrokových sazeb svázané ruce.

Několik centrálních bank světa, včetně Fedu a Evropské centrální banky, ve středu oznámilo, že zahájí koordinovanou intervenci na podporu globálního finančního systému. Chtějí tak pomoci k urovnání krize na úvěrových trzích. Investoři si však nejsou jistí, zda plán opravdu pomůže k uklidnění situace na trzích.

Dolar po údajích o maloobchodu a výrobní inflaci rostl. Údaje posílily naději, že americká ekonomika se navzdory krizi na úvěrových trzích nepropadla do recese. Nečekaně vysoké údaje také ukázaly, že rozhodnutí Fedu snížit úroky pouze o čtvrt procentního bodu bylo správné.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,4620 USD. Vůči jenu dolar pouze nepatrně stoupl na 112,23 JPY. Euro k jenu kleslo na 164,08 JPY ze středečních newyorských 165 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK