Japonské akcie na konci týdne dále klesaly

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. prosince (ČTK) - Japonské akcie v pátek pokračovaly v poklesu, jeho tempo se ale po čtvrtečním propadu výrazně zpomalilo. Klesaly opět zejména akcie bank a realitních firem, které oslabovaly nepříznivé výsledky čtvrtečního přehledu nálady mezi japonskými firmami. Na devizovém trhu dolar stoupl vůči jenu na měsíční maximum, jednak díky zprávám z americké ekonomiky, jednak kvůli poklesu jenu po zprávě tankan.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,1 procenta na 15.514,61 bodu. Obchodování však bylo rozkolísané a index v jednu chvíli získával až jedno procento. Ve čtvrtek Nikkei spadl o 2,5 procenta.

Zpráva tankan japonské centrální banky ukázala, že důvěra firem ve vývoj ekonomiky se proti září všeobecně zhoršila. Dále tak klesaly akcie bank a realitních firem, které již ve čtvrtek zasáhly obavy z nepříznivého vývoje na hypotečním trhu. Naopak rostly akcie průmyslových výrobců a technologických společností, protože tankan zjistil, že tyto firmy se drží dosavadních plánů na vysoké kapitálové investice.

Na devizovém trhu dolar stoupl k jenu na další měsíční maximum 112,66 JPY, protože kurz japonské měny oslabily výsledky tankanu. Dolar také podporovaly příznivé zprávy o maloobchodních tržbách a výrobních cenách v USA, které naznačily, že největší ekonomika světa nesklouzává do recese.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu stoupl na 112,42 JPY ze čtvrtečního závěru v USA na 112,22 JPY. K euru zůstala americká měna bez větší změny kolem 1,4625 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK