Cena benzinu i nafty v týdnu mírně klesla

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Nejprodávanější benzin Natural 95 v týdnu do pondělí 10. prosince zlevnil v průměru o šest haléřů na 31,07 Kč/l. Cena motorové nafty klesla o osm haléřů na 32,12 Kč/l. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Podle zjištění ČSÚ zlevnil bezolovnatý benzin Special 91 s přísadou, a to o jeden haléř na 30,56 Kč/l. O šest haléřů dráž se prodával litr zkapalněného plynu LPG, který stál 16,03 Kč/l.

Podobné změny cen zaznamenala také společnost CCS. Motorová nafta ve stejném období zlevnila o sedm haléřů na 31,98 koruny za litr. Natural 95 zlevnil o pět haléřů na průměrných 30,87 koruny.

Obě paliva se v posledních dvou týdnech zlevňovala, před tím docházelo ke zdražování; cena motorové nafty rostla rychleji než benzin. Důvodem byly především rostoucí ceny ropy na světových trzích. Cena nafty začala výrazněji růst na začátku září, kdy byla zavedena povinnost přimíchávat do paliva biosložku; později rovněž kvůli prodloužení odstávky v litvínovské rafinerii. Natural zdražoval od konce října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK