Dovozní ceny v říjnu klesly, vývozní zůstaly stejné

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Ceny dováženého zboží v říjnu meziročně opět klesly, tentokrát o 1,5 procenta. Ceny vývozu zůstaly meziročně na stejné úrovni. Proti předchozímu měsíci se snížily dovozní ceny o 0,6 procenta, vývozní o 0,7 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Ceny vývozu po deseti měsících zastavily svůj růst. Důvodem byl zejména posilující kurz koruny. Meziročně se o 2,5 procenta snížily ceny chemikálií, zejména barviv; dále klesly ceny strojů a dopravních prostředků o 2,2 procenta a ceny průmyslového spotřebního zboží o 1,3 procenta, z toho především ceny nábytku. Naopak ceny všech ostatních skupin rostly, zejména ceny potravin, a to o 17,1 procenta. Růst byl nejvyšší u obilovin a obilných výroků. Ceny polotovarů rostly o 1,5 procenta a ostatních surovin o 4,2 procenta.

Dovozní ceny klesaly meziročně již třetí měsíc, což opět způsobil zejména posilující kurz koruny. Největší vliv na pokles mělo snížení cen strojů a dopravních prostředků o 4,2 procenta. To se týkalo hlavně kancelářských strojů a zařízení k automatickému zpracování dat. Výraznější pokles zaznamenaly i ceny průmyslového spotřebního zboží, a to o 3,6 procenta. Ceny chemikálií a polotovarů klesly shodně o 1,5 procenta. Naopak nejvíce, o 5,5 procenta, se zvýšily ceny minerálních paliv, zejména ropy a ropných výrobků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK