Prodej nových aut v EU v listopadu klesl

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. prosince (ČTK) - Počet registrací nových aut v Evropské unii se v listopadu snížil o 1,3 procenta na 1,217 milionu vozů. Od počátku letošního roku je však stále vyšší o 0,9 procenta. Důvodem je hlavně pokles prodeje v západní Evropě, kde zájem o nové vozy snižuje prudký růst cen pohonných hmot, pokles kupní síly obyvatel a regulační změny. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila evropská automobilová asociace ACEA.

V celé Evropě se prodej aut v listopadu snížil o 1,1 procenta. Za jedenáct měsíců roku však stejným tempem vzrostl.

Post největší evropské automobilky si za 11 měsíců udržela německá skupina Volkswagen Group, pod kterou spadá i česká Škoda Auto. Podíl automobilky na trhu však klesl na 19,7 procenta z loňských 20,1 procenta. Prodej francouzské PSA Peugeot Citroën rostl a automobilka si udržela 13procentní podíl na trhu.

Podíl Fordu se mírně zvýšil o 0,1 procentního bodu na 10,6 procenta. Podíl GM zůstal na 10,2 procenta. Podíl Renaultu klesl na 8,6 procenta z 9,2 procenta, v samotném listopadu však díky novým modelům stoupl o jeden procentní bod na 9,1 procenta, napsala agentura Reuters.

V západní Evropě se prodej aut v listopadu snížil o 2,1 procenta. Ve Španělsku prodej klesl o 5,9 procenta a v Německu, které je největším evropským automobilovým trhem, se propadl až o 12,9 procenta. Naopak v Itálii, Británii a Francii se počet registrací zvýšil. V nových členských zemích EU prodej nových vozů vyskočil o 12,4 procenta. V Litvě prodej vzrostl o vysokých 69 procenta. V Rumunsku stoupl o 27,2 procenta a v Bulharsku o 21,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK