V obchodech zdražila mouka, máslo zlevňuje

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Růst i pokles cen v tuzemských obchodech s potravinami zaznamenal v tomto týdnu Český statistický úřad. Nejvíce, o téměř deset procent, zdražila mouka; naopak výrazně levnější byly po Mikuláši například pomeranče či minerálky. Mírně proti předchozímu týdnu zlevnilo také máslo, pečivo či chléb, dražší byla naproti tomu vajíčka či maso.

Nejnovější statistické šetření zároveň potvrdilo, že zhruba o desetikorunu za kilogram budou na letošním předvánočním trhu dražší kapři. V celorepublikovém průměru se v 50. týdnu prodávali za necelých 80 korun, loni se jejich cena touto dobou pohybovala v průměru kolem 70 korun. Zástupci některých rybářských firem to již dříve zdůvodňovali rostoucími náklady na chov. Do ceny se podle rybářů promítá například mýtné a dražší energie, hlavně ale takřka dvojnásobné ceny krmiva.

Ceny kaprů se ale stejně jako ceny ostatních potravin liší podle regionů. Nejdražší byly tyto sladkovodní ryby v 50. týdnu v hlavním městě, kde jejich cena přesáhla 92 korun za kilogram. O více než 30 Kč levněji, za 61 Kč/kg, je mohli koupit spotřebitelé na Vysočině.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK