MF připravuje zákaz internetových sázek i pro zahraniční firmy

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí předloží příští středu vládě návrh loterijního zákona, který by znemožnil provozování internetových sázek také zahraničním společnostem. Sázkové firmy se sídlem mimo ČR dosud na českém území sázení přes internet provozují, zatímco domácím společnostem to znemožňuje zákon. ČTK to řekl ředitel odboru dozoru nad loteriemi a sázením MF Petr Vrzáň. Informaci, že úřad zvažuje vedle úplného zákazu i povolení sázek po síti, dnes přinesl deník E15.

Výslovný zákaz internetových sázek umožní podle Vrzáně policii postupovat i proti společnostem se sídlem v zahraničí, které se doposud hájily licencemi z mateřských zemí. Policie i státní zastupitelství zatím všechna trestní oznámení ministerstva odkládala s tím, že se zahraniční firmy internetovým sázením nedopustily trestného činu.

"V danou chvíli existuje jedna jediná varianta návrhu nového herního zákona, který v příslušné části, která má upravovat dálkové hraní, explicitně zakazuje sázení prostřednictvím neomezeného počtu účastníků sítě internet," řekl Vrzáň. "Ministerstvo jako předkladatel má jednotný názor, a sice že internetové hraní je třeba zakázat, protože by to bylo další nekontrolovatelné rozšíření hazardu u nás," dodal Vrzáň k informaci, že ve hře jsou varianty dvě. Zároveň ovšem nevyloučil, že se tato úprava může po diskusi ve sněmovně ještě dále změnit.

"Zatím největší výtka ze strany ministerstva je v tom smyslu, že internetové sázení přenese sázení do dětských pokojíčků, to znamená nedostatečná ochrana mladistvých", řekl ČTK mluvčí sázkové společnosti Fortuna Tomáš Grombíř. "Hlavním principem, který tím sledujeme, je samozřejmě ochrana mládeže," potvrdil Vrzáň.

Asociace provozovatelů kurzových sázek podle Grombíře navrhovala, aby se každý sázející přes internet musel nejdříve zaregistrovat v nějaké kamenné sázkové kanceláři.

Návrh na tuto úpravu loterijního zákona předložili provozovatelé sázkových kanceláří ministerstvu koncem listopadu. MF však podle Grombíře s odkazem na stále nedostatečnou ochranu mladistvých návrh na změny zamítlo. "Mladiství je zatím největší argument, přes který jsme se nedokázali přehoupnout," komentoval Grombíř rozhodnutí ministerstva.

"Jako sázková kancelář se nestavíme jednoznačně tak, že to chceme povolit za každou cenu. Chceme, aby podmínky byly rovné. To znamená, když nemůžeme my, aby nemohli ani zahraniční," řekl mluvčí Fortuny. "Z nového zákona, pokud projde, nebudeme úplně nadšení, ale budeme alespoň spokojení, že došlo k napravení té obrovské křivdy," dodal.

Internetové sázení provozují v Česku jen zahraniční firmy, které poukazují, že jim to umožňuje jednotná evropská licence. Ministerstvo financí má ale jiný názor a tvrdí, že každý provozovatel potřebuje pro podnikání v ČR jeho povolení. Podle odhadů Češi ročně prosázejí v hazardních hrách na internetu kolem čtyř miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK