ČeR zlepšila technologii na odstraňování síry

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kralupy nad Vltavou (Mělnicko) 14. prosince (ČTK) - Česká rafinérská (ČeR) dnes v kralupské rafinerii naplno zprovoznila novou výrobní jednotku, která umožní lépe odstraňovat síru z motorových paliv. Díky zařízení, jehož výstavba trvala 14 měsíců a které stálo zhruba 600 milionů korun, bude moci firma dodat na trh větší objem benzinu než dosud. Uvedli to dnes zástupci společnosti.

Nová provozní jednotka selektivní hydrogenace umožní v Kralupech zvýšit produkci automobilových benzinů s nízkým obsahem síry do 10 ppm (částic milionu). Tuto hranici totiž nesmějí podle evropské legislativy vyráběná paliva od roku 2009 překročit. Dnes platí maximální hranice 50 ppm. Technologie rovněž umožní zpracovávat v Kralupech levnější druhy ropy s vyšším obsahem síry, než tomu bylo doposud, řekl generální ředitel ČeR Ivan Souček.

Jednotka, která z benzinu pomocí vodíku odstraňuje síru, již několik týdnů běží ve zkušebním provozu. "Díky tomu, že se nám podařilo navýšit kapacitu, mohli jsme při prodloužení odstávky litvínovské rafinerie posílit dodávky motorových paliv na trh," řekl Souček.

Technologie selektivní hydrogenace umožní v rafinerii přepracovat na nízkosirný benzin větší část tzv. atmosférického zbytku v ropě. "S novou jednotkou se zvýší flexibilita rafinerie ve prospěch motorových benzinů, přibližně o 20 procent," uvedl vedoucí sekce technologií Milan Vitvar.

Spuštěním nové jednotky firma završila program Čistá paliva, který byl zahájen na začátku desetiletí. Jeho cílem bylo snížit obsah síry v pohonných hmotách v souladu s požadavky EU.

Kralupská rafinerie zpracuje ročně 3,3 milionu tun ropy; více než dvě třetiny produkce představují automobilové benziny a motorová nafta, zbytek pak topné oleje a plyny.

Česká rafinérská je největším zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v České republice. Provozuje dvě největší tuzemské rafinerie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Většinovým vlastníkem ČeR je s více než 51procentním podílem petrochemická skupina Unipetrol. Skupina Eni drží přes 32 procent akcií, zbývajících více než 16procent má britsko-nizozemský Shell.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK