ČNB sjednocuje přístup k regulaci trhu

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Česká národní banka hodlá v návaznosti na integraci dozoru nad finančním trhem z dubna roku 2006 sjednotit přístup k regulaci jednotlivých sektorů finančního trhu. Proto od příštího roku změnila vnitřní strukturu dohledu, který tak již nebude členěn podle dozorovaných sektorů, ale podle jednotlivých funkcí dohledu. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

Od ledna tak zanikne sekce bankovního dohledu, dohledu nad kapitálovými trhy a dohledu nad pojišťovnami a vznikne sekce dohledu nad finančním trhem, sekce regulace a analýz finančního trhu a sekce licenčních a sankčních řízení. "Dnes jsou manažeři sekcí zodpovědní za sektor, nikoli za celý finanční trh či za jednotnost přístupu. Plnou působnost nad finančním trhem tak má pouze bankovní rada," uvedl Singer.

Pro banky, pojišťovny, investory nebo kampeličky by se ovšem nemělo příliš změnit. "Jedná se především o vnitřní změnu struktury a pro subjekty na finančním trhu bude stále adresátem ČNB," uvedl ředitel sekce dohledu nad kapitálovým trhem Pavel Hollman. Ten se od ledna stane šéfem sekce regulace a analýz finančního trhu.

Současný šéf sekce bankovního dohledu Leoš Pýtr se stane ředitelem sekce dohledu nad finančním trhem. "Dohled je především o bankovnictví. To tvoří 80 procent finančního sektoru," uvedl k personálnímu obsazení Singer. Sekci licenčních a sankčních řízení povede Karel Gabrhel, současný šéf sekce regulace a dohledu nad pojišťovnami.

Do dubna 2006 byl dohled nad finančním trhem rozdělen mezi Českou národní banku, ministerstvo financí, Komisi pro cenné papíry a Úřad pro dohled nad družstevními záložnami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK