Světová banka získala pro chudé rekordní sumu

14.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 14. prosince (ČTK) - Světová banka získala na další tři roky pro pomoc chudým zemím rekordní sumu 41,6 miliardy dolarů. Banka dnes po schůzce zástupců 45 dárcovských zemí v Berlíně rovněž oznámila, že Spojené státy v tomto kole financování rozvoje přestaly být poprvé největším dárcem a v této roli je předstihla Británie.

Dárcovské země zvýšily svůj celkový příspěvek pro Mezinárodní sdružení pro rozvoj (IDA), které jako přidružené součásti banky poskytuje rozvojovou pomoc, o 9,5 miliardy dolarů. Získané peníze mají vydržet na levné půjčky a dary IDA do června 2011.

"USA sice přislíbily velmi vysoký příspěvek, jsou však nyní na druhém místě za Británií," uvedl na tiskové konferenci viceprezident banky Philippe Le Houerou. Ztráta pozice hlavního dárce by mohla oslabit vliv Washingtonu na Světovou banku, v níž mají od založení této instituce v roce 1945 nepsané právo obsazovat funkci jejího šéfa.

Světová banka každé tři roky žádá bohatší členské země o nové financování IDA, aby zajistila, že rozvojové agentuře nedojdou peníze. IDA, která zahájila činnost v roce 1960, je na světě největší organizací poskytující chudým zemím pomoc při ekonomickém rozvoji.

Předchozí kolo kampaně Světové banky za získání peněz pro IDA skončilo v únoru 2005. Tehdy banka získala 32,1 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK