Americké akcie oslabil atentát na Bhuttovou

28.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy ve čtvrtek oslabil atentát na pákistánskou opoziční političku Bénazír Bhuttovou, který vyvolal obavy z globální politické nestability. Akcie stlačily dolů rovněž zprávy zvyšující obavy z vývoje americké ekonomiky a z dalších potíží ve finančním sektoru. Smrt Bhuttové znervóznila i devizový trh, kde kvůli tomu klesal kurz dolaru.

Dow Jonesův index klesl o 1,42 procenta na 13.359,61 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 1,75 procenta na 2676,79 bodu a zastavil šestidenní růstovou sérii.

Zabití Bhuttové a strach z vývoje v Pákistánu srážely akciový trh hned od počátku obchodování. Přidružila se k tomu zpráva, která ukázala nepříznivý vývoj u zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby.

Nejvíce klesaly akcie finančního sektoru. Ty podkopal analytik investiční banky Goldman Sachs, který předpověděl, že banky Citigroup, Merrill Lynch a JPMorgan Chase odepíšou za poslední čtvrtletí roku větší sumy špatných investic, než se předpokládalo. Index finančního sektoru klesl o 1,4 procenta a akcie zmíněných bank se propadly o 2,5-2,9 procenta.

Dolar vůči euru klesl pátý den po sobě. Vedle atentátu na Bhuttovou k tomu přispěla slabá zpráva o zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby. Investoři kvůli zvýšené nejistotě začali nakupovat zlato, švýcarské franky a další bezpečná aktiva.

Dolar k euru nakonec v New Yorku klesl na 1,4605 USD ze středečního závěru 1,4489 USD a evropská měna se dostala nejvýše za téměř dva týdny. Vůči jenu americká měna klesla na 113,68 JPY z předchozích 114,30 JPY a z počátečního sedmitýdenního maxima 114,65 JPY. Ke švýcarskému franku dolar oslabil téměř o procento na 1,1400 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK