Japonské akcie poslední den roku klesly

28.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. prosince (ČTK) - Japonské akcie poslední den letošního obchodování výrazně klesly v reakci na zabití pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové a na obavy z vývoje americké ekonomiky. Za celý rok tokijský index Nikkei ztratil 11 procent, což byl jeho první pokles za posledních pět let. Tokio tak bylo letos nejslabším akciovým trhem vyspělého světa.

Index Nikkei 225 se v dnešním zkráceném obchodování propadl o 1,7 procenta na 15.307,78 bodu. Jedenáctiprocentní ztráta za celý rok kontrastuje se ziskem sedmi procent za loňský rok a přírůstkem 40 procent v roce 2005. Širší index TOPIX klesl za celý rok o 12,2 procenta, což byla rovněž první ztráta za pět let.

Dnešní obchodování ovlivnil zejména propad na Wall Street; na americké akcie dolehly obavy z politické nestability v Pákistánu po smrti Bhuttové, nepříznivé vyhlídky americké ekonomiky a obavy z dalších potíží ve finančním sektoru. V Tokiu navíc silnější kurz jenu oslaboval akcie domácích vývozců jako Canon.

Nejhůře z japonského akciového trhu dopadly letos akcie bank, které doplatily na problémy globálního úvěrového trhu v důsledku krize na americkém trhu hypoték. Kurz největší domácí banky Mitsubishi UFJ ztratil za rok téměř 30 procent.

Dolar vůči euru i jenu dále klesal v reakci na smrt Bhutttové. Zvýšená nejistota nutila investory uchylovat se do bezpečí nízkoúročených měn jako jenu nebo švýcarského franku.

Dolar k euru v závěru tokijského obchodování klesl na 1,4616 USD ze čtvrtečního závěru 1,4605 USD. Vůči jenu oslabil na 112,87 JPY z předchozích 113,68 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK