Co týden dal?

28.12.2007 | , Finance.cz
Press centrum


Letošní rok rokem fúzí, atentát ovlivnil finanční trhy, České dráhy investují do obnovy vozového parku, milionářů přibývá i díky sázkovým hrám, multimediální zprávy a internet získávají na oblibě. To jsou jen některé z finančních událostí posledního týdne roku 2007.

Posledních 7 dní ve světě

  • Rok 2007 byl rokem fúzí a akvizic. I přes letní problémy způsobené hypoteční krizí v USA se podle agentury Thomson Financial hodnota letošních fúzí vyšplhala na rekordních 4,4 bilionu dolarů (více než 80 bilionů korun). To je zhruba o 22 % více než v roce 2006. Zejména Evropa byla fúzím nakloněna, když poprvé od roku 2002 svým objemem překonala severoamerický kontinent.
  • Zpráva o atentátu na pákistánskou opoziční političku Bénazír Bhuttovou měla dopad na světové finanční trhy. Díky obavám z globální politické nestability oslabovaly americké akciové trhy, znervóznily i devizové a komoditní trhy, což znamenalo pokles kurzu dolaru a naopak růst cen ropy.
  • Slovenský prezident Ivan Gašparovič podepsal kontroverzní zákon, který umožní vyvlastňovat soukromé pozemky a urychlí tak výstavbu dálnic. Podle kritiků je nový zákon, díky kterému se bude moci začít s výstavbou silnice na soukromé parcele i bez souhlasu vlastníka, v rozporu s ústavou.
  • Největší čínská automobilka SAIC Motor se rozhodla fúzovat se svým konkurentem Nanjing Automobile Group. Jejich spojením by mohl vzniknout největší čínský automobilový výrobce, který by měl být schopen konkurovat předním světovým automobilkám.
  • Přední slovenská telekomunikační společnost Slovak Telekom dostala od slovenského antimonopolního úřadu pokutu 525,8 milionu slovenských korun za zneužití dominantního postavení na trhu. Společnost v letech 2004 a 2005 nabízela bezplatné telefonování, čímž ztížila podnikání alternativním operátorům. Telekom, který provozuje pevné linky a zahrnuje rovněž mobilního operátora T-Mobile, obvinění odmítá a hodlá se proti pokutě odvolat.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Vysoké zhodnocení vkladů!
Chcete získat zajímavé zhodnocení vašich finančních prostředků a mít je neustále k dispozici? Spořící konto eMAX vám nabízí zúročení vkladů ve výši 3 % p.a. Navíc s ním získáte bezplatný přístup ke kontu, založení a správu zdarma a mnoho dalších výhod. Pro jeho sjednání nemusíte na pobočku, vše za vás vyřídí kurýr.


Posledních 7 dní doma

  • Zástupci ministerstva dopravy a firmy Kapsch dnes podepsali dodatek ke smlouvě o mýtném, podle kterého společnost Kapsch vystaví mýtný systém na všech dálnicích, jejichž stavba započne nejpozději v roce 2017. Dodatek zároveň zkracuje plánované zpoplatnění silnic první třídy, na kterých se začne platit od 1. ledna, a to z 1200 na necelých 200 kilometrů.
  • V České republice přibývá milionářů, a to i díky sázení. Částku přes deset milionů korun v sázkových hrách a loteriích vyhrálo 29 lidí a výhru přes milion korun vyhrálo 67 sázkařů. Rekordní výhru 67,5 milionu korun, kterou vyplatila loterijní společnost Sazka jedinému výherci, získal sázející ze severních Čech.
  • Čeští notáři se připravují na vydávání ověřených elektronických dokumentů ve formátu pdf. Notářská komora pořídila pro členské kanceláře vybavení, které jim umožní vydávat ověřený elektronický dokument podepsaný certifikátem notáře. Počínaje prvním lednem 2009 bude mít tento nezaměnitelný soubor stejnou právní sílu jako notářsky ověřená kopie.
  • České dráhy vstupují do příštího roku se schváleným podnikatelským plánem, který počítá s investicemi do obnovy vozového parku v osobní dopravě ve výši 3,6 miliardy korun. Proti částce investované v letošním roce je to skoro miliardový nárůst. Podnikatelský plán mimo jiné zahrnuje nákup 100 vozů pro dálkovou dopravu ze zahraničí.
  • Státní fond rozvoje bydlení poskytl mladým lidem v posledních třech letech úvěry na pořízení nebo modernizaci bytu za více než šest miliard korun. Největší zájem byl o třistatisícovou půjčku. Získalo ji 14.500 žadatelů, kteří si mezi sebou rozdělili zhruba 4,3 miliardy korun. Nejnižší úvěr do 150.000 korun, kterého za necelé dva roky využilo téměř 12 tisíc mladých rodin, přestal fond z rozhodnutí vlády poskytovat.
  • Český internet zažívá v posledních letech velký boom. Podle statistiky NetMonitor dosáhl počet lidí s přístupem na internet 4,5 milionu. Zvýšila se i návštěvnost, kdy například na dlouhodobě nejnavštěvovanější Seznam v měsíci říjnu zavítalo 4,4 milionu lidí, což je zhruba 40x více než před osmi lety.
  • Zatímco počet klasických textových sdělení z mobilních telefonů, stejně jako počet volání o Štědrém dni stagnoval, multimediální zprávy získaly na oblibě a jejich počet se zvýšil téměř o čtvrtinu. Během jediného dne bylo posláno zhruba 70 milionů SMS a 290.000 MMS.
  • Systém výplaty nemocenského pojištění doznává velkých změn, když od nového roku se za první tři dny pracovní neschopnosti se nebude poskytovat nemocenské. Bude-li zaměstnanec pobírat průměrnou mzdu 21.560 Kč měsíčně, bude jeho nemocenské v roce 2008 při 30denní pracovní neschopnosti celkem 9.585 Kč. Maximální nemocenské bude činit 10.368 Kč.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Patříte mezi osoby samostatně výdělečně činné a zajímá vás, jaká daňová povinnost se na vás bude vztahovat? Pak využijte náš kalkulátor za zdaňovací období 2007. Po zadání potřebných údajů zjistíte orientační roční daňovou povinnost.
  • Konec roku 2007 se nezadržitelně blíží. Řada podnikatelů, tak již začíná pomalu hledat nové formuláře a tiskopisy, které budou potřebovat, aby splnili své povinnosti. Již nyní máte možnost na našich stránkách získat aktuální daňové přiznání z příjmů fyzických a právnických osob za zdaňovací období 2007. Nově jsme také přidali formulář pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

 

Investorský magazínRuská ekonomika roste a s ní i akciový trh, jehož hodnota letos přesáhla 1 bilión dolarů. Největší zásluhu na tom mají ceny ropy, plynu a dalších surovin. Jak ale dostat ruský akciový trh do portfolia drobného investora?Odpověď dá Investorský magazín.


Fintriky

Konec jednoho a začátek dalšího roku stojí za to patřičně oslavit, a tak mnozí vynakládají nemalé výdaje na bohaté silvestrovské menu. Ať už se rozhodnete oslavit poslední den v roce v kruhu rodinném či s přáteli v oblíbené restauraci, v pohodlí svého domova nebo na zasněžených horských svazích, poslední den v roce se neobejde bez dobrého jídla a hlavně pití. Právě příchodu Nového roku jsme se věnovali v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Nejprve jste si mohli přečíst, čím zpestřit svoje tradiční silvestrovské nápojové menu a poté, jak úspěšně přestát silvestrovské veselí a alkoholické opojení.


Anketa

Vánoční svátky jsou obdobím nejen klidu a pohody, ale také utrácení. Ani ty letošní nejsou výjimečné. Rostoucí ekonomika a příjmy obyvatelstva se projevují i na vánočních nákupech, resp. ochotě lidí utrácet. Tuzemští obchodníci si tak mohou mnout ruce. Je více než pravděpodobné, že vánoční tržby budou v letošním roce opět rekordní. Podle předvánočních průzkumů utratí letos průměrný Čech za vánoční dárky kolem 8.500 korun. Kolik letos za vánoční dárky utratili čtenáři hlasující v naší pravidelné anketě?

  • do 5000 korun - 49 %
  • 5.000 až 10.000 korun - 25 %
  • 10.000 až 15.000 korun - 14 %
  • více než 15.000 korun - 12 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum