Pražská burza zakončila rok poklesem o 0,17 procenta

28.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Pražská burza letošní poslední obchodování byla pod prodejním tlakem, ztráty ale nebyly i kvůli nízké účasti investorů nijak výrazné. Hlavní index PX oslabil o 0,17 procenta na 1815,1 bodu. Na Silvestra i na Nový rok je největší domácí trh cenných papírů zavřený. V příštím roce budou mít investoři první možnost nakupovat a prodávat tuzemské akcie 2. ledna.

Celkové obchody s akciemi spadly pod letošní průměr na tři miliardy korun z nadprůměrného objemu 4,3 miliardy korun. "Pražská burza už pomalu slaví Nový rok. Na trhu jsou vidět poslední objednávky letošního roku. Navíc většina z nich je bez složitější instrukce, což dokazují rychlé exekuce jednotlivých objednávek. Investoři už tolik nepřemýšlejí," přiblížil dění obchodník firmy Patria Finance Viktor Reischig.

K nejprodávanějším patřily akcie farmaceutické společnosti Zentiva, které nakonec přišly o 2,07 procenta na 972 korun. Akcie majitelky televize Nova firmy CME sestoupily o 1,96 procenta na 2106 korun. Naproti tomu akcie textilní společnosti Pegas zpevnily o 2,32 procenta na 750,5 koruny.

Objemy obchodů:

- akcie 3,000 miliardy Kč

- dluhopisy 21 milionů Kč

- certifikáty a deriváty 1,1 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK