Akcie na pražské burze letos prodloužily růst na 6 let po sobě

28.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Akcie obchodované na pražské burze letos prodloužily růst na šest let po sobě a navíc se i přes chmurné obavy z dopadů americké hypoteční krize vrátily k dvoucifernému výnosu. Objem obchodů s akciemi teprve podruhé překonal bilion korun. Akcie uvedly na trh další dvě nové společnosti, což znamenalo vyrovnání loňského maxima.

Měřeno hlavním indexem PX letos vzrostly ceny akcií na české burze o 14,24 procenta na 1815,1 bodu po loňském výkonu 7,9 procenta a předloňském zhodnocení o 42,7 procenta. Rok nicméně index završil daleko od rekordní hodnoty 1936,1 bodu z konce října.

Na rozdíl od minulých let byly akcie nezvykle silně kolísavé. Nejlepší trefou se nakonec ukázaly akcie chemického holdingu Unipetrol, jež těžily z rekordních cen ropy a majitelům vydělaly 44,1 procenta na 337,6 koruny. Téměř stejný výkon převedly díky solidním hospodářským výsledkům, vstupu nového finančního partnera a vyřešení ukrajinské licence akcie firmy CME, které vyrostly na 2106 korun. Akcie státem ovládané energetické skupiny ČEZ si polepšily o 41,9 procenta na 1362 korun podpořené růstem cen elektřiny, odkupem vlastních akcií a akvizicemi.

Naproti tomu největší prodělek svý majitelům přinesly akcie tabákové firmy Philip Morris, které propadly o 26,8 procenta na 7933 korun kvůli slábnoucím ziskům po zvyšování spotřebních daní a přechodu kuřáků k levnějším značkám. O takřka čtvrtinu na 972 korun klesly akcie farmaceutické společnosti Zentiva, která rovněž doplatila na výrazné zhoršení ziskovosti.

V mezinárodním srovnání pražská burza překonávala řadu vyspělých i středoevropských burz, ale na nejvíce rostoucí, mezi které patřily trhy v Číně a Indii, zdaleka nestačila. Příkladně čínské akcie vykázaly více než dvojnásobné zhodnocení. Výjimkou ale nebyly ani ztráty, které postihly třeba japonské akcie.

Získat kapitál na rozvoj vydáním akcií a poté vstoupit na burzu se v Česku podařilo prodejci ojetých vozů AAA Auto a developerovi VGP. Dva veřejné úpisy akcií v jednom roce se zatím uskutečnily jen loni, kdy uspěl jiný developer ECM a textilní společnost Pegas. Analytici přesto nejásali, protože upsané objemy byly malé a s novými akciemi se takřka neobchodovalo. "Letošní úpisy byly pro vývoj českého kapitálového trhu spíše nešťastné," řekl Jan Schiesser z firmy Atlantik FT.

Příští rok by mohla být situace lepší. Trh si nejvíce sliboval od plánovaného příchodu majitele těžební firmy OKD, který vstup na burzy plánoval již na letošek.

Objem obchodů s akciemi letos o zhruba 13 miliard korun převýšil bilion korun. Meziročně to znamená zlepšení o téměř pětinu a druhý nejlepší výsledek na burze po rekordním roku 2005. S velkým náskokem byly nejobchodovanější akcie ČEZ.

Pro rok 2008 analytici předpokládají zpomalení růstu cen akcií na zhruba pět až deset procent v Česku a na nejvýše pět procent na americkém trhu, největším na světě. Klíčovými očekávanými tématy by měly být výkonnost americké ekonomiky a vývoj komoditních trhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK