V RM-Systému letos růstem kralovaly akcie ArcelorMittal

28.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Investičním hitem mimoburzovního trhu cenných papírů RM-Systém letos byly akcie společnosti ArcelorMittal, někdejší Nové huti Ostrava. Majitelům se zhodnotily o více než dvojnásobek na 6450 korun. Akcie těchto oceláren podpořily výborné výsledky hospodaření, za kterými stála příznivá situace na trhu s hutními výrobky. Výsledky zveřejnil RM-Systém.

Dařilo se i dalším předním akciím, což dokumentoval index deseti nejochodovanějších emisí RM, který se zhodnotil o 31,2 procenta na 3404,36 bodu a vysoko překonal výkon pražské burzy. Index se opíral i o výkony energetických skupin ČEZ a Unipetrol, které podobně jako ArcelorMittal sklízely ovoce z prudkého zvyšování cen na komoditních burzách.

Cena akcií petrochemického holdingu Unipetrol se zvýšila o 43,7 procenta na 337,6 koruny a energetické skupiny ČEZ o 41,6 procenta na 1361,2 koruny. V patách jim byly akcie Komerční banky, které vyrostly o 39,5 procenta na 4351,3 koruny. Mezi propadáky naopak patřily akcie společnosti Philip Morris, které odepsaly 25,1 procenta na 7941,7 koruny a zejména akcie emitenta JČ Papírny Větřní, jeho majitelé museli spolknout hořkou pilulku v podobě ztráty 62,2 procenta na 21 korun.

RM-Systém, který se zaměřuje na drobné a střední individuální investory, letos po letech útlumu pookřál. Pod novým majitelem, finanční skupinou Fio, rozšířil nabídku i o zahraniční akcie, například Erste Bank a Deutsche Telekom, a další přední akcie z pražské burzy, zlevnil služby a zatraktivnil nabídku internetového obchodování. Objem akciových obchodů díky tomu meziročně stoupl na takřka dvojnásobných 7,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK