Patria: Leden bývá na akciových burzách nejlepším měsícem

30.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. prosince (ČTK) - První měsíc roku bývá na akciových burzách nejlepším obdobím. Investoři jsou po svátcích příznivě naladěni a nakupují cenné papíry s vyhlídkami na co nejlepší zhodnocení. Tento analytiky nazývaný "lednový efekt" například na pražské burze vyústil v průměrný růst o 6,7 procenta, zatímco druhý nejvýkonnější prosinec dlouhodobě přinášel zhodnocení 4,2 procenta, vyplynulo z výzkumu firmy Patria Direct.

Historická data naznačují, že nadprůměrné zhodnocení v lednu se týká především akcií menších společností. "Tento jev má svůj původ v zavírání ztrátových pozic z důvodu realizace daňové (účetní) ztráty na konci roku. Pokles tržní ceny, bez poklesu fundamentální hodnoty, posiluje zájem o nákup takto zlevněných akcií obvykle v prvním týdnu nového roku," vysvětlil zástupce obchodníka Marcel Petrík.

Zatímco pražský index má za sebou teprve zhruba 14letou historii, americké burzy poskytují mnohem delší řadu pro zkoumání. Data například amerického S&P dále také ukázala, že když tento index v prvních pěti obchodních dnech roku rostl, existovala asi 86procentní pravděpodobnost, že celý trh zakončí se ziskem i celý rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK