Analytici: Čínské akcie letos prvně ovlivnily světovou scénu

30.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 30. prosince (ČTK) - Čínské akciové trhy letos poprvé vůbec zasáhly do dění na světových finančních trzích a svět si uvědomil, že na ně bude muset brát zřetel. Investoři letos v Číně utráceli za akcie jako nikdy předtím a tamní trh prošel kvůli tomu výraznými výkyvy za nových rekordů. S odvoláním na analytiky a obchodníky to napsala agentura AP.

Svět zpozorněl v únoru, kdy propad čínských akcií poprvé v historii vyvolal vlnu prodeje na velkých světových burzách. Kdysi přehlížený trh tak ukázal svou potenciální moc, s níž může zasáhnout do světových financí v následujících letech.

Dění ovlivnil hlavní index šanghajské burzy, který v únoru za jeden den spadl téměř o devět procent. Za celý rok si přitom nebývalých 97 procent připsal k dobru, čímž vykázal nejvyšší nárůst mezi největšími akciovými burzami světa.

Analytici ale varují, že blížící se rok 2008 nemusí být tak úspěšný. Předpokládají totiž, že výrazné výkyvy budou obchodování v Šanghaji doprovázet nadále. "Byl to nádherný vzestup," napsal v poznámce investorům analytik banky UBS. Dodal přitom, že trh v roce 2008 nemusí přinést tolik nadšení.

Mnoho Číňanů věří, že úřady udrží trh v rostoucím kurzu do srpnových olympijských her. Jsou tu ale i rizika. Peking se snaží udržet inflaci pod kontrolou a bude kvůli tomu muset dále zvyšovat úroky. Spojeným státům navíc kvůli krizi hypotečního trhu hrozí ekonomická recese, za níž by v USA klesla poptávka po čínském zboží.

Dalším znamením, že význam Číny na světové mapě akciových burz roste, jsou takzvané prvotní nabídky akciových emisí. Šanghaj se letos dostala v tomto měřítku na druhou světovou příčku, když firmy tímto prodejem do konce listopadu získaly 48,62 miliardy dolarů. Vyplývá to z dat světové federace burz.

Šanghaj tak předčila londýnských 43,47 miliardy dolarů i Hongkong, kde firmy vstupem na burzu získaly za 11 měsíců 31,8 miliardy USD. V New Yorku, který si prvenství udržel, tato suma podle federace činila 52,06 miliardy dolarů, napsala tisková agentura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK