CCS: Pohonné hmoty v Česku během Vánoc zlevňovaly

31.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. prosince (ČTK) - Ceny pohonných hmot u domácích čerpacích stanic ve vánočním období dále klesaly, nafta rychleji než benzin. Nejprodávanější benzin Natural 95 lze nyní koupit v průměru za 30,62 koruny za litr, tedy o 12 haléřů levněji než před dvěma týdny. Motorová nafta zlevnila během 14 dnů o 23 haléřů na průměrných 31,52 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Za benzin zaplatí nejvíce motoristé u čerpacích stanic v Praze, kde litr vyjde v průměru na 30,86 koruny. Nafta je nejdražší v Pardubickém kraji a na Vysočině, kde litr stojí shodně 31,68 Kč. Nejlevnější pohonné hmoty lze naopak pořídit u pump v Ústeckém kraji. Litr naturalu tu vyjde v průměru na 30,29 koruny, litr nafty se prodává v průměru za 31,21 koruny.

Benzin během dvou uplynulých týdnů zlevnil nejvíce ve Zlínském kraji. Litr je nyní levnější o 23 haléřů. Cena nafty se během Vánoc snížila nejvíce - o 44 haléřů - v Královéhradeckém kraji.

Obě paliva před nynějším výraznějším zlevňováním zdražovala; motorová nafta rychleji než benzin. Důvodem byly především rostoucí ceny ropy na světových trzích. Cena nafty začala výrazněji růst na začátku září, kdy byla zavedena povinnost přimíchávat do paliva biosložku; později rovněž kvůli prodloužení odstávky v litvínovské rafinerii. Natural zdražoval od konce října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK