Západoevropské akcie za slabé aktivity trhů mírně vzrostly

31.12.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. prosince (ČTK) - Západoevropské akcie dnes mírně vzrostly. Aktivita v regionu byla ale velmi nízká, protože jsou klíčové burzy zavřené kvůli novoročním oslavám. Hlavní index FTSEurofirst 300 kolem 17. hodiny SEČ stoupl o nepatrných 0,02 procenta na 1506,4 bodu.

Akcie v regionu si za celý rok připsaly zisk 1,6 procenta. Byl to tak nejhorší rok za posledních pět let. O zisk akcie během roku připravovala krize světového úvěrového trhu. V minulém roce si západoevropské akcie připsaly 16procentní zisk.

Nejlépe si letos vedly akcie těžebních společností, jejich index DJ STOXX vyskočil o 28 procent díky konsolidaci odvětví. Na opačné straně byly banky, které jako sektor klesly o 16,8 procenta kvůli úvěrové krizi.

Manažeři fondů říkají, že je výhled akciových indexů nejistý. Klíčovou otázkou je problém podřadných hypoték ve Spojených státech a jeho dopad na další odvětví ekonomiky, říkají obchodníci.

Trhy v Británii a Francii klesly ve zkrácené seanci, zatímco burzy v Německu, Itálii a Španělsku se před Novým rokem neotevřely vůbec. Londýnský index FTSE 100 za celý rok vzrostl o 3,8 procent a pařížský CAC-40 si připsal 1,3 procenta. Nejlépe si v regionu vedl německý DAX se ziskem 22 procent. Španělský Ibex pak stoupl o sedm procent.

Krize úvěrového trhu srazila investorům hřebínek začátkem druhé poloviny roku, jehož první půle byla slibná. Za první pololetí hlavní akciový index regionu stoupl o osm procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK