Kvůli daňovým změnám letos podraží řada zboží a služeb

01.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. ledna (ČTK) - Vyšší ceny řady zboží a služeb, současně ale také více peněz na výplatních páskách může následkem daňových změn očekávat většina Čechů v letošním roce. Citelné bude hlavně zdražení všech druhů energií, vyšší ceny lidé zaplatí ale třeba také na poště, za televizi, za autobus nebo za cigarety.

Zvyšuje se snížená sazba daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent. V návaznosti na to se očekává zdražení všech výrobků a služeb, které této sazbě podléhají, tedy potravin, vody či bydlení. V případě rodiny, kde jsou dva dospělí a dvě děti, by měl posun sazby DPH zvýšit měsíční výdaje v průměru o 240 korun, uvedl analytik Patria Finance David Marek.

Současně zdražují všechny druhy energií; cena elektřiny pro domácnosti v průměru o 9,1 procenta, cena tepla podle propočtů Teplárenského sdružení o 10,3 procenta a zemního plynu pro domácnosti v průměru o 7,4 procenta.

Začíná platit i nová spotřební daň, která zvedne cenu krabičky cigaret v průměru o sedm korun. Dražší je i jízdné městské hromadné dopravy v několika českých městech; v Praze jednodenní jízdenka podražila o šest Kč na 26 korun. Více lidé zaplatí i na poště, poslání obyčejného dopisu vyjde letos na desetikorunu, zatímco loni stálo 7,50 Kč. Pokračuje deregulace nájemného, lednové zvýšení ceny nájmu záleží především na lokalitě. V některých částech Prahy se zvedá až o 90 procent.

Dřívější čtyři pásma daně z příjmu ve výši 12, 19, 25 a 32 procent jsou ode dneška nahrazena jednotnou sazbou 15 procent. Daň se počítá z tzv. superhrubé mzdy, ve skutečnosti tak činí 23,1 procenta. "Podle našich výpočtů by se měly při realizaci poslední známé varianty snížit daně všem příjmovým skupinám. Nejméně ušetří lidé s hrubou mzdou kolem 20.000 korun měsíčně," uvedl Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK