Americké akcie v závěru roku klesly

01.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy poslední den roku 2007 oslabily vlivem méně příznivých ekonomických statistik a napětí v Pákistánu po atentátu na opoziční vůdkyni Bénazír Bhuttovou. Za celý rok však hlavní indexy získaly až deset procent, třebaže poslední čtvrtletí bylo kvůli stupňující se krizi hypoték a útlumu ekonomiky velmi slabé.

Dow Jonesův index v pondělí klesl o 0,76 procenta a rok uzavíral na 13.264,82 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,83 procenta na 2652,28 bodu.

Za celý rok Dow Jones získal 6,4 procenta a Nasdaq Composite Index posílil o 9,8 procenta. Široký index S&P 500 stoupl o 3,5 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí však všechny indexy oslabovaly. Dolů je v závěru roku táhly prohlubující se problémy ve finančním sektoru a na trhu bydlení, údaje naznačující útlum americké ekonomiky a v samotném závěru roku obavy o další vývoj v Pákistánu.

Na hypoteční krizi loni doplácely nejvíce akcie finančních společností a stavebních firem. Jejich pokles však vynahradily jednak přírůstky u akcií ropných firem, podporovaných prudkým nárůstem cen ropy, a také příznivý vývoj v technologickém sektoru - ten těžil z klesajícího kurzu dolaru, který pomáhá exportu americké produkce.

Dolar v pondělí vůči euru výrazně oživil, zatímco proti jenu mírně klesl, pohyby však již byly silně zkresleny slabým obchodováním. Celoročně kurz dolaru vůči koši měn zaznamenal nejvýraznější pokles za poslední čtyři roky, což byl důsledek očekávaného snižování úrokových sazeb v USA. Jím centrální banka reaguje na hypoteční krizi a útlum ekonomiky; čeká se, že dolarové úroky budou letos dále klesat.

Dolar k euru skončil rok na 1,4585 USD a proti pátku získal více než jeden cent. Za celý rok však klesl o 10,5 procenta z počátečních 1,32 USD. V listopadu euro k dolaru vystoupilo na rekordní hodnotu 1,4968 USD. Proti jenu dolar za rok ztratil 6,3 procenta a skončil na 111,50 JPY.

Vůči koši měn dolar celoročně klesl o 8,5 procenta. Byl to nejhlubší pokles od propadu o téměř 15 procent v roce 2003.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK