Analytici: Rok 2008 bude úspěšný, i když ekonomika zpomalí

01.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Rok 2008 by měl být pro ekonomiku úspěšný, přestože ekonomický růst zpomalí. Nezaměstnanost se dále sníží, kurz koruny bude pokračovat v posilování; vzrostou ceny řady zboží a služeb, což ovšem bude vykompenzováno nárůstem mezd. Shodli se na tom ekonomové.

Údaje o šestiprocentním růstu HDP ve 3. čtvrtletí 2007 podle analytiků naznačily, že nejlepší období má již tuzemská ekonomika za sebou. Letos se totiž kvůli inflaci a vládní reformě sníží spotřeba, která je v současnosti hlavním tahounem ekonomiky. Růst HDP tak klesne podle řady odhadů ke čtyřem až 4,5 procenta.

Rok 2008 nebude špatný, ale lepší než ten loňský pravděpodobně nebude, alespoň z hlediska ekonomického, řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. "Přestože nepůjde o takový boom, na který jsme v posledních letech snadno přivykli, je jisté, že v trendu pozitivního vývoje pokračovat budeme," poznamenal.

"Vývoj v zahraniční již není tak růžový, jak se ještě nedávno zdálo. Největší ekonomika světa je zasažena krizí méně kvalitních hypoték. Ta navíc vystrkuje růžky i v Evropě. A ceny ropy pošilhávají po psychologicky kulaté hladině 100 dolarů za barel," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Další brzdou ekonomiky bude podle ní nedostatek vhodných zaměstnanců a jejich vysoké mzdové požadavky. Vedle toho si na dynamice ekonomiky vyberou svou daň rostoucí úrokové sazby. Dražší úroky vezmou domácnostem splácejícím průměrné hypotéky několik tisíc korun ročně z kapsy navíc. Lidé prý proto budou muset brzdit své útraty.

Mzdy letos zřejmě porostou v průměru téměř o osm procent, což by po odečtení inflace znamenalo reálný růst zhruba o tři procenta. Odbory minimálně osmiprocentní růst mezd požadovaly, zaměstnavatelé by jej raději viděli o něco nižší. Více by se měly zvyšovat mzdy v soukromé sféře. Nominální růst mezd za celou ekonomiku dosáhne podle odhadu 7,8 procenta, a nebude se tak téměř lišit od loňského, řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Růst mezd však bude prý překvapivě hrát jen minoritní roli ve vývoji spotřebitelské inflace. Ta bude nadále ovlivňována zejména vývojem cen energií na světových trzích. Svou roli samozřejmě sehraje i plánovaná změna daní. "Očekáváme, že meziroční inflace poroste až do ledna, kdy již bude těsně pod šesti procenty," míní Šichtařová. V dalších měsících bude meziroční index spotřebitelských cen stagnovat a následně přijde rychlý ústup inflačních tlaků. Průměrná meziroční inflace bude v roce 2008 činit 4,7 až 5,0 procenta, zatímco v roce 2007 to nejspíš bylo jen 2,8 procenta.

Pokles nezaměstnanosti se svými důsledky, mezi něž patří zejména tlak na inflaci a na příliv pracovních sil ze zahraničí, bude pokračovat i letos. Průměrná míra registrované nezaměstnanosti by měla klesnout na 5,5 procenta, upozornil analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Nejvyšší míra nezaměstnanosti bude v lednu, kdy se dostane na 6,1 až 6,2 procenta. To bude o tři procentní body pod mírou nezaměstnanosti z ledna 2006.

Dlouhodobý posilující trend české koruny podle analytiků nekončí. V první polovině roku 2008 se Česko pravděpodobně dočká korekce kurzu ke slabším hodnotám. Druhá polovina roku však již opět bude ve znamení zpevňování. Směr kurzu tak bude trochu kopírovat rok 2007. "Konec roku 2008 by měl podle nás zastihnout korunu na 25,50 Kč/EUR," podotkla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK