Akcie v Asii zahájily nový rok poklesem

02.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur/Sydney 2. ledna (ČTK) - Akcie na asijských trzích zahájily nový rok převážně poklesem a na obchodování měl značný vliv nepříznivý vývoj na Wall Street v závěru uplynulého roku. Tam většina akcií oslabila a ekonomové se většinou shodují v názoru, že pro americké akcie bude obtížný celý letošní rok. Na devizovém trhu klesá dolar.

Index MSCI, který sleduje hlavní akciové trhy v Asii, oslabil asi o jedno procento. Mírně zpevnil akciový trh v Austrálii, naproti tomu trhy v Hongkongu, Jižní Koreji, na Tchaj-wanu a v Indii oslabovaly, někdy o více než dvě procenta. V mírném zisku byly čínské akcie.

Na některých trzích je kvůli novoročním oslavám stále zavřeno, takže jsou i nižší objemy obchodů. Zvýšený zájem je o zlato a ropu, tedy o komodity, jejichž cena se většinou zvyšuje s klesajícím kurzem dolaru. Unce zlata se prodává asi za 836 dolarů, zatímco barel americké lehké ropy stojí více než 96 dolarů.

"Letos je třeba se mít na pozoru. Všichni utrpěli značné ztráty a vědí, že je třeba za to hodně zaplatit. První čtvrtletí bude velmi rozkolísané," podotýká podle agentury Reuters analytička makléřské společnosti Macquarie Equities Lucinda Chan.

Po silném poklesu se stabilizovaly akcie v pákistánském Karáčí. Akcie tam od začátku týdne oslabily skoro o deset procent v reakci na smrt vůdkyně opozičních sil Bénazír Bhuttové. Ta zahynula 27. prosince při atentátu a od té doby se země zmítá v chaosu.

Dolů ale zamířil hlavní index burzy v Singapuru. Hlavním důvodem byla zpráva, že ekonomika země, která je závislá na vývozu, ve čtvrtém čtvrtletí oslabila. "Signalizuje to, že se v regionu dočkáme zpomalení tempa růstu, což je v souladu s problémy na finančních trzích," řekl ekonom společnosti Action Economics David Cohen.

Na devizových trzích se znovu snižuje kurz dolaru, především proto, že se ve Spojených státech očekává další snížení základních úrokových sazeb. Statistická data z poslední doby sice ukázala, že v ekonomice jsou silnější body, podle analytiků ale převáží důvody, které centrální banku přimějí ke snížení úroků.

Euro k dolaru vystoupilo na 1,4643 USD, zatímco během dne kurz klesl asi na 1,4590 USD. Ještě v pondělí se ale euro pohybovalo až kolem 1,4747 USD, nicméně později oslabilo díky zprávě, že situace na realitním trhu v USA v závěru roku nebyla tak špatná, jak část analytiků předpovídala.

Vůči japonskému jenu se dolar pohyboval kolem 111,47 JPY, a pouze mírně tak oslabil z předchozích 111,52 JPY, kde byl v pondělí v New Yorku. Minulý týden byl ale až na 114,65 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK