Za catering prý ČSA dostanou 682 milionů Kč

02.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Za firmu Air Czech Catering, která poskytuje stravovací služby v letadlech, dostanou České aerolinie 682 milionů korun. Uvedl to server Euro OnLine; aerolinie nechtějí částku až do uzavření transakce komentovat. Prodej leteckého stravování italské firmě Alpha Overseas Holdings musí totiž koncem ledna schválit valná hromada Českých aerolinií.

Prodej Air Czech Catering je součástí ozdravné kůry, kterou ztrátové firmě naordinoval prezident Radomír Lašák a kterou schválila valná hromada v červnu 2006.

Ještě před cateringem se aerolinie zbavily nákladového terminálu, za který kupec podle informací Eura zaplatil 763 milionů korun. Peníze za terminál již firma dostala; do loňského hospodaření se podle odhadů promítnout zhruba 50 plusovými miliony. Pokud valná hromada schválí i prodej cateringu, obdrží ČSA peníze v březnu nebo v dubnu.

K prodeji obou součástí sáhlo Lašákovo vedení, aby ČSA získaly hotové peníze a vyrovnaly se s kumulovanou ztrátou v řádech stamilionů korun. "Prodejem cateringu se nám podaří vyvázat z dluhů z minulosti a uvolnit prostředky na další rozvoj firmy, a to bez pomoci ze strany vlastníka," řekl nedávno Lašák. Předloni firma hospodařila se čtyřsetmilionovou ztrátou, za loňský rok i díky prodeji terminálu očekává asi stomilionový zisk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK