Malé firmy v ČR se málo zajišťují proti kurzovým rizikům

02.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 2. ledna (ČTK) - Malé a střední podniky v České republice se málo zajišťují proti kurzovým rizikům. Zatímco na zahraničním obchodu se dnes tyto firmy podílejí téměř polovinou, proti kurzovým rizikům se jich zajišťuje maximálně deset procent, řekl ČTK šéf pro malé a střední firmy v Citibank Ladislav Kročák. Například firma DEVA F-M, která pro český trh i zahraničí šije ochranné žáruvzdorné obleky, ztrácí podle zjištění ČTK kvůli posilující české měně ročně několik set tisíc korun.

Pro české firmy je zajištění důležitější než pro společnosti v západní části Evropy, upozorňuje analytik Citibank Jaromír Šindel. "Většina jejich zahraničního obchodu totiž probíhá v euru, které je zároveň jejich domácí měnou. České firmy však musí s kurzovým rizikem počítat při každém jednotlivém obchodu. Přesto jej mnozí podceňují," uvedl.

Malé a střední firmy hrají v české ekonomice stále větší roli. Jejich podíl na exportu vzrostl mezi léty 2004 až 2006 zhruba o čtvrtinu na více než 43 procent a objem vývozů těchto firem stoupl o téměř 60 procent. Počty firem, které se zajišťují proti pohybu devizových kurzů, a rozsah tohoto zajištění však podle bankéřů roste podstatně pomaleji.

Banky nabízejí k zajištění kurzových rizik různé nástroje. Lze se zajistit například měnovým forwardem. Jde o termínovaný obchod, při kterém se banka a její klient dopředu dohodnou na směnném kurzu, za který se později uskuteční nákup nebo prodej dané měny v konkrétním objemu.

Měnovým forwardem se zajišťuje například společnost BORCAD cz. Firma se ve Fryčovicích na Frýdecko-Místecku zabývá výrobou zdravotnické techniky a sedadel do vlaků a například v Německu získává třetinu z ročního obratu, který se pohybuje kolem 130 milionů korun. "Díky forwardu se nám daří eliminovat ztráty z rostoucí koruny," řekl ČTK šéf marketingu Jiří Ševčík.

Frýdecko-Místecký výrobce ochranných žáruvzdorných obleků Deva F-M patří do skupiny firem, které se zatím nijak nejistí. "Na vývoz směřuje každý druhý oblek, který ušijeme. Dopad silné koruny se snažíme eliminovat tím, že nakupujeme materiál z dovozu, ale i tak kurzové ztráty udělají v celoročním objemu ztráty několik set tisíc korun z našeho obratu zhruba 200 milionů korun. Do budoucna budeme uvažovat, že se proti kurzovým rizikům budeme muset zajistit," řekl dnes ČTK jednatel firmy Leonard Varga.

Dlouhodobý posilující trend české koruny podle analytiků nekončí. V první polovině letošního roku se Česko pravděpodobně dočká korekce kurzu ke slabším hodnotám. Druhá polovina roku však již opět bude ve znamení zpevňování. Směr kurzu tak bude částečně kopírovat rok 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK