Tůma pro Ekonom: Euro v ČR třeba v roce 2019

02.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Česká republika by mohla přijmout euro v roce 2019, uvedl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma v rozhovoru pro týdeník Ekonom. "Ekonomika by se do té doby již zcela jistě dokázala vypořádat se všemi problémy a těžit z toho, co zavedení jednotné měny přinese, a přitom se vyhnout možným negativním dopadům," řekl Tůma pro čtvrteční vydání týdeníku.

Podle Tůmy by se tak využilo toho, že na rok 2019 připadá stoleté výročí zavedení české měny. "Rozhodnutí o euru je rozhodnutím politickým. Proč tedy při současné nevalné politické podpoře jednotné měny nevymyslet nějaké pěkné datum? Rok 2019 není zrovna za rohem, ale bližší, podobně přitažlivé datum mě nenapadá," uvedl Tůma.

Konvergenční program ČR, schválený v březnu 2007, počítal se vstupem do eurozóny v roce 2012. Aktualizovaný program z loňského listopadu už žádné konkrétní datum neuvádí. Premiér Mirek Topolánek v té době uvedl, že zavedení eura v České republice se nedá do roku 2012 stihnout.

Na rychlé přijetí eura nyní tlačí velcí exportéři. Česká vláda považuje za prioritní úspěšně dokončit důchodové a zdravotnické reformy, a tím zajistit stabilní fungování tuzemské ekonomiky a splnění unijních podmínek. Obdobný názor zastávají i představitelé Evropské centrální banky. Soudí, že spíše než na pospíchání do eurozóny by se postkomunistické státy měly soustředit na opravdové přiblížení k hospodářství západní Evropy.

Slovensko se snaží dodržet termín pro přijetí eura v lednu 2009. První ze zemí, které se staly členy EU v roce 2004 společně s Českou republikou, vstoupilo do eurozóny Slovinsko. Od počátku letošního roku se euro používá i na Maltě a Kypru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK