Americké akcie dopoledne klesly

02.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. ledna (ČTK) - Akcie velkých amerických firem dopoledne prvního letošního obchodního dne klesly o více než procento kvůli statistice ze zpracovatelského průmyslu. Pokles odvětví vyvolal nové obavy o kondici americké ekonomiky a drahá ropa zhoršila výhled spotřebitelských výdajů.

Index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o 1,2 procenta na 13.110,9 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se v 18 hodin SEČ snížil na 2613 bodů se ztrátou jednoho a půl procenta.

Statistika ukázala, že aktivita ve zpracovatelském průmyslu za prosinec klesla a dostala se nejníže od srpna 2003. Nejvíce proto šly dolů akcie společností citlivých na vývoj hospodářského cyklu; prodávaly se například emise koncernů Caterpillar a General Electric.

Americká ropa se poprvé vůbec vyšplhala na 100 dolarů za barel, a to kvůli násilnostem v Nigérii a Alžírsku, které jsou členskými zeměmi kartelu ropných exportérů OPEC. Nepokoje vyvolaly obavy o vývoz suroviny z těchto zemí a negativní dopad drahých energií na spotřebitelské výdaje se považuje za riziko pro hospodářský růst, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK