iDnes: Óčko zmizelo z analogu UPC

02.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Hudební televize Óčko po pěti letech zmizela z analogové nabídky operátora UPC. Operátor jako důvod uvedl, že kvůli diginovele, která 1. ledna vstoupila v platnost, už pro Óčko nemá místo v základní nabídce. Generální ředitel Óčka Jiří Balvín zvažuje proti postupu UPC právní kroky, uvedl dnes server iDnes.

Zákon kabelovým operátorům nově ukládá, aby rozšířili takzvaný must carry program, tedy povinně šířené programy, i o nové digitální televize. Až do 31. prosince se tato povinnost vztahovala pouze na ČT, Novu a Primu.

UPC oznámila zákazníkům zprávu o vyřazení Óčka z analogové nabídky Mini a Klasik dopisem. Operátor zákazníkům sdělil, že pokud chtějí dál sledovat Óčko jeho prostřednictvím, je to možné jen v digitálním vysílání. "Protože programová nabídka MINI nemá prostor pro dalších pět televizních programů, nezbývá nám, než prostor vytvořit tím, že jeden analogový program vyměníme za digitální multiplex," stojí v dopise UPC.

Podobně UPC o tomto kroku informovala i vedení Óčka; ovšem pouhých deset dní před činem. "Byly to zbytečně urychlené kroky, vnímáme to minimálně jako nefér jednání," řekl serveru Balvín. "Čekali jsme, že s námi bude UPC ještě jednat, její kroky považujeme za nestandardní," dodal. Právníci televize nyní zkoumají, zda jednání UPC není nezákonné. Podmínky, které by operátora k takovému jednání vedly, podle Óčka ještě nenastaly.

UPC podle iDnes patří mezi nejhlasitější odpůrce diginovely. Dokonce zvažuje, že ji napadne u Evropské komise. Má pocit, že kabelové operátory rozšíření must carry poškozuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK