Právo: Svátky strávilo mimo domov čtvrt milionu Čechů

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Více než čtvrt milionu Čechů trávilo Vánoční svátky nebo slavilo příchod nového roku mimo domov. Právu to řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Většina z domácích rekreantů trávila svátky na horách.

"Z našich analýz vyplývá, že v období Vánoc a Silvestra bylo přibližně 170.000 Čechů na tuzemských horách a 85.000 v zahraničí," řekl deníku Okamura.

Z návštěvníků horských oblastí míří koncem roku tři pětiny do Krkonoš a Jizerských hor. "Novým fenoménem je takzvané druhé bydlení. Zvláště bohatší lidé si kupují na horách byty," připomněl mluvčí.

Ve městech domácí obyvatele během svátků nahrazují cizinci. "Vánoce strávilo u nás kolem kolem 150.000 zahraničních návštěvníků, z toho 50 až 60.000 v Praze. Příchod nového roku pak až 270.000, do Prahy zamířila zhruba třetina z nich," uvedl Okamura.

Ve srovnání s rokem 2006 statistiky zaznamenaly mezi cizinci přibližně 30procentní nárůst zájmu o pobyty v ČR. Přibývá především Rusů, Slováků a Poláků, naopak počet Západoevropanů se snižuje.

Podle Okamury v posledních letech před Vánocemi roste obliba poukazů na dovolenou. Pod stromečkem je našlo až 200.000 Čechů. Jejich blízcí na tyto dárky vydali asi miliardu korun, řekl Právu mluvčí AČCKA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK