HN: Nečas chce zvýhodnit firmy, jež zaměstnají matky po rodičovské

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) chce podle Hospodářských novin (HN) výrazně podpořit podnikatele, kteří na částečný úvazek zaměstnají matky po rodičovské dovolené. Pro tyto matky by ta mělo být jednodušší získat práci, píší HN.

"V případě, že zaměstnavatel poskytne práci na částečný úvazek rodiči po mateřské nebo po rodičovské, bude moci uplatnit slevu na sociální pojištění zhruba ve výši 1500 korun," řekl Nečas HN. Podobně by to podle něj mělo platit i pro zaměstnání zdravotně postižených a občanů starších než 55 let.

HN píší, že podnikatelům by se tak snížily náklady na zaměstnání těchto lidí a mohli bych jich přijmout více. Ti, kteří by zvýhodněné místo přijali, by navíc měli platit nižší daně.

Deník píše, že Nečasovy návrhy jsou součástí širšího plánu na podporu dlouhodobě nezaměstnaných lidí. V praxi by měly fungovat do konce tohoto roku. Zástupci zaměstnavatelů změny podporují, proti návrhu není ani opoziční ČSSD, uvádí deník.

HN dále informují, že další změny by se měly týkat firemních školek, kam by zaměstnanci mohli dát děti. Firmy by si mohly náklady na mateřinky odečíst z daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK