Wall Street zahájil nový rok výrazným poklesem

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily nový rok výrazným poklesem, o který se z části postaral nečekaný pokles aktivity v amerických zpracovatelských podnicích a z části rekordně drahá ropa. Její cena poprvé v historii vystoupila na 100 dolarů za barel a i když nakonec z této úrovně sestoupila, stačila ovlivnit obchodování na dalších trzích.

Dow Jonesův index klesl o 220,86 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,67 procenta na hodnotě 13.043,96 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 1,44 procenta na 1447,16 bodu a index Nasdaq Composite klesl o 1,61 procenta na 2609,63 bodu.

Z hlediska procentního propadu byl začátek letošního roku pro Dow Jonesův index nejhorší od roku 1983. Pro index S&P 500 byla první letošní seance nejslabší od roku 2001.

Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate ve středu uzavřel na 99,62 USD, což byl proti předchozímu závěru nárůst o více než 3,7 procenta. Výstup na 100 dolarů znamená nominálně nejvyšší cenu, na jakou tento typ ropy kdy vystoupil.

Reálně ale nejde o rekord. Pokud by se přihlédlo k inflaci, pak by cena ropy musela podle propočtů agentury Reuters vystoupit až na 101,70 USD, aby se dalo hovořit o rekordně drahé ropě. Na absolutním rekordu byla ropy v dubnu 1980, tedy v době, kdy vrcholil konflikt mezi Íránem a Irákem.

Investoři ve středu prodávali hlavně akcie firem, které nejvíce pocítí dopady drahé ropy a dalších energií. Naopak o energetické společnosti byl značný zájem, i když ne o všechny. Drahá ropa pomáhá těžebním společnostem, přítěží může být naopak pro rafinerie, které musejí ropu nakupovat a pak ji dál zpracovávají.

Institut řízení dodávek ve středu informoval, že jeho index aktivity ve zpracovatelském sektoru v prosinci klesl na 47,7 bodu. To je nejméně od dubna 2003 a pro většinu ekonomů to je zcela nečekaný vývoj. Pokud se index sníží pod 50 bodů, znamená to, že aktivita v sektoru klesá. Zpráva zhoršila výhled celé ekonomiky.

"Pravděpodobným scénářem je stagflace. To je to nejhorší ze všeho," podotkl analytik společnosti Guerite Advisors Hugh Moore. Při stagflaci se zvyšují ceny, ale stagnuje či klesá výroba. Znamená to, že pokud by se centrální banka rozhodla snížit úrokové sazby, zároveň tím podpoří tlak na růst cen. Pokud by sazby zvýšila, může ekonomiku srazit do recese.

Na devizovém trhu se obnovil pokles dolaru, protože konstelace makroekonomických veličin téměř vylučuje, aby centrální banka v USA zvýšila sazby. Pokud přijde další nepříznivá statistika, je naopak pravděpodobný další pokles úroků. V takovém případě ještě více klesne zájem o dolar. Na to už jeho kurz ve středu reagoval.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4728 USD, a klesl tak z předchozích 1,4593 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem klesl na 109,45 ze 111,54 JPY, a také euro k jenu oslabilo na 161,20 z předchozího kurzu 162,79 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK