Dukovanská elektrárna měla loni druhou nejvyšší výrobu v historii

03.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 3. ledna (ČTK) - Jaderná elektrárna Dukovany na Třebíčsku loni vyrobila 13,907 miliardy kilowatthodin (kWh) elektřiny, což je druhé největší množství v její dvaadvacetileté historii. Ke zvyšování produkce přispívá postupná modernizace zařízení a zkracování odstávek výrobních bloků, řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Dukovany opět překonaly mladší českou jadernou elektrárnu v jihočeském Temelíně a byly největším dodavatelem elektrického proudu v republice.

Temelínská elektrárna má sice vyšší instalovaný výkon, ale brzdí ji technické problémy. V minulém roce dodala do sítě 12,264 miliardy kWh, letos hodlá vyrobit 13,618 miliardy kWh. Obě atomové elektrárny produkují asi 31 procent veškeré elektřiny v Česku.

Dukovany měly rekordní výrobu v roce 2006, a to 14,025 miliardy kWh. "Předpokládáme, že dosavadní rekord by mohl být letos překonán," řekl Spilka. Přispěje k tomu další obměna zařízení, díky níž se zvyšuje výkon elektrárny. V minulém roce byla produkce elektřiny meziročně o něco nižší, protože se do něj částečně přesunula odstávka jednoho bloku, spojená s modernizací.

Po výměně částí turbín se již výkon zvýšil u tří ze čtyř bloků dukovanské elektrárny, a to u každého z nich zhruba ze 440 megawattů na 460 megawattů. Modernizace posledního bloku bude provedena letos na jaře.

Podle společnosti ČEZ jsou Dukovany s náklady 60 haléřů na jednu kWh zdrojem nejlevnějšího proudu v Česku. Elektrárna byla uvedena do provozu v roce 1995. Náklady na její stavbu, které činily asi 25 miliard korun, se podle ČEZ už zaplatily dvakrát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK